ELFQUEST 3
De Laatste Tocht 3


Richard Pini/Wendy Pini • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Een nieuw begin

Ongeveer vijfendertig jaar terug ontwierp het echtpaar Richard en Wendy Pini ElfQuest, een feeërieke reeks die zou uitgroeien tot een ware topper. Wereldwijd schoof ElfQuest meer dan vijftien miljoen keer over de toonbank. In Nederland en Vlaanderen nam uitgeverij Arboris de dienst waar om de strip bij het grote publiek te promoten. Bij deze uitgever verschenen er eenentachtig albums, integralen met de serie Verborgen Jaren inbegrepen. Omstreeks 2004 werd het stil rond de reeks. Anno 2014 staat ze er weer. Niet langer bij Arboris want Dark Dragon Books nam het stokje over.

Met De Laatste Tocht begon een gloednieuwe cyclus in vier delen, weer even schitterend in beeld gebracht als de vroegere albums. We maken kennis met nieuwe gezichten, allen afstammelingen van Snijer, Geelhaar, Amber, Leetah,... die amper ouder zijn geworden. Wat is nu honderd jaar in een elfenleven? Ze leven in harmonie met de diverse elfenstammen die hun wereld bevolken. Een wereld die steeds kleiner wordt omwille van het oprukken van de tiran Angrif Djunen die de elfen haat en ze uit wil roeien. Om de elfen te lokken, heeft hij Amber gegijzeld. Zo hoopt hij dat de ganse elfenwereld zal oprukken om haar te bevrijden. Wordt dit de totale ondergang van dit trotse volkje, of gaan ze vastberaden de strijd aan met hun vijand? De toekomst zal het uitwijzen.

Als vanouds kunnen we genieten van schitterend uitgewerkte tekeningen, met een prachtige inkleuring. Er wordt ons een onbekende feeërieke wereld voorgesteld waarbij bijna alle soorten elfen, op enkele uitzonderingen na, in harmonie leven. Tot de mens het volkje wil uitroeien. Soms hebben we wel wat moeite met de vele verhaalwendingen en de diverse figuren. Als extra zijn alternatieve covers opgenomen en een aantal leuke gags onder de titel Leven met ElfQuest. Mooi initiatief van de uitgever.

> WILLEM GAY — oktober 2014