Bibliografie van Michiel van de Vijver
• Dolfje Weerwolfje
• Joep
GEHEIM AGENT G. RUWEL 
Hebbes! - Geen Paniek! - Missie Geslaagd


Michiel van de Vijver • Plan A Uitgevers
32 p. (HC)
Resultaat van pure passie, verstand en visie

In 2012 richtten de Nederlandse stripmakers Gerben Valkema (gekend van Elsje) en Michiel van de Vijver (lid van het strip- en illustratiecombo Studio Noodweer) Plan A Uitgevers op. Met de reeksen Kik en Joep mikten ze doelbewust op de jongste generatie, de striplezers van morgen. Beide reeksen bevielen ons uitermate. Nu publiceert Michiel van de Vijver drie albums in de nieuwe reeks Geheim Agent G. Ruwel. Deze creatie verschijnt in het Dolfje Weerwolfje Magazine naar het jeugdromanpersonage van Paul van Loon waar vorig jaar een verstripping van verscheen waar Michiel aan meewerkte. Al wat hij tekent is goud waard.

G. Ruwel is een vleermuisje. Hij werkt voor de Geheime Monster Dienst en is de allerbeste agent om monsters verborgen te houden in de mensenwereld. Zijn hulpje Vonkie (die vuur kan spuwen) is geen groot licht, maar wat hij ontbreekt aan schranderheid maakt hij goed met warme vriendschap. Dat levert een paar keer een pointe van een kortverhaal op met een waarde die je je kinderen wil meegeven. Alle verhalen getuigen van een groot inzicht in wat kinderen graag lezen. Er kan wat gegriezeld worden, er zit spanning in en er mag zeker gelachen worden. Dit is allerminst een flauw product van betweterige auteurs die hun eigen publiek niet kennen. Dit is het resultaat van pure passie, verstand en visie.

Het is een kunst om een strip voor kinderen toegankelijk te maken en er toch veel in te kunnen stoppen dat uitnodigt tot een herlezing, ook voor volwassenen overigens. De personages zijn adorabel, zelfs de gemeen geachte Honnie Trep, een jaloerse collega van G. Ruwel die door zijn toedoen ontslagen wordt. Elke goede reeks heeft een goede slechterik, zij is zo'n vijand en eigenlijk zit er nog veel meer in dan we nu gelezen hebben.

De tekenstijl hadden we willen situeren tussen Walt Kelly's Pogo, de betere Disney-strips en Raymond Macherot, maar we zouden liever Michiels goudeerlijke, open, gezellig ronde tekenstijl aan zijn aangeboren talent toedichten. Een talent zo zuiver als diamant dat hij deelt met Gerben Valkema. We hebben het hier gewoon voor, all the way.

Geheim Agent G. Ruwel is bedoeld voor beginnende lezers. We kunnen alleen maar besluiten dat je een kind geen betere stripserie kan toewensen dan deze reeks. Waren wij maar zo verwend in onze jeugd, al was er niets verkeerd met Pol, Pel en Pingo.

> DAVID STEENHUYSE — september 2014