Bibliografie van Fabrice Parme
• Astrid IJskoud
• Koning Snotneus
• Robbedoes door...
• UFO
FAMILIE PIRAAT 2
De Bedrieger


Fabrice Parme + Aude Picault/Fabrice Parme • Dargaud
48 p. (SC)
Vreugde alom

De familie MacRail maakt kennis met een onverwachtse gast die Victor liever niet zag komen. Duff is zijn vader met wie het niet echt botert. Hij mag blijven, dankzij de gastvrije houding van Victors echtgenote Lucille. Hij mag zelfs mee aan boord van de Mergpijp om andere schepen te enteren. De buit is een kist waardeloze gadgets die later van belang blijken voor de intrige van het verhaal. Ondertussen oefent zoonlief Kokkel voor zijn hoofdrol in een schooltoneelopvoering ter ere van de honderdste verjaardag van Max Turtle, de stichter van het pirateneiland en de grote held van de hele piratengemeenschap. Dochter Scampi loopt stage bij de politiedienst en dat komt van pas om een onderzoek te voeren. Het eiland is immers het slachtoffer van grootscheeps bedrog dat de vaste waarden op zijn kop zal zetten, ook ten huize van de MacRails.

Samen met José-Luis Munuera's De Campbells is Familie Piraat een van de meest geslaagde jongerenreeksen (met piraten) van het moment. De auteurs nemen hun jeugdig publiek serieus en bieden een rijk verhaal met een hoog entertainmentgehalte, eentje dat er ook als zoete koek ingaat bij volwassenen. Hoewel hier een tekenfilmserie voor kinderen van bestaat, struikel je als volwassen lezer niet over kinderachtigheden. Familie Piraat is daarom een ideale stripreeks voor jong en oud met een vrolijke aandacht voor vorm en verhaal.

Oplettende lezers zullen in de cover trouwens de cover van het Asterix-album De Intrigant herkennen. Ergens heeft het pirateneiland wel wat weg van het dorpje van de Galliërs. Er wordt geknokt naar hartenlust en ze leggen het even makkelijk weer bij. De piraten trekken hun plan en alom heerst vreugde, ook al moet een ondergrondse organisatie opgerold worden.

> DAVID STEENHUYSE — september 2014