Bibliografie van Jean-Christophe Chauzy
• Clara
• De Gitaar van Bo Diddley
• De Rest van de Wereld
• Rood Is Mijn Kleur
• Van Nature Uit
• Van Nature Uit
NA DE RAMP 


Jean-Christophe Chauzy • Casterman
112 p. (HC)
Puinhopen en wanhoop

Dit album heet Na de Ramp en is het slot van een tweeluik. Het eerste deel van precies een jaar geleden had de titel De Rest van de Wereld. We maakten kennis met de twee broers Jules en Hugo, hun vriend Theo en hun moeder Marie. En niet te vergeten de hond Plutarchus die een kleine heldenrol vervulde. Plutarchus herenigde namelijk Marie met haar kinderen direct na de ramp toen zij onderweg naar huis overnachtten in de Franse Alpen. Heftig onweer en aardbevingen vernielden alles en de wanhoop sloeg al snel toe. De overgebleven dorpsbewoners lieten zich van hun slechtste kant zien, onder het motto "ieder voor zich". Er speelden zich de meest afschuwelijke taferelen af in de strijd om het schaarse voedsel en drinkwater. Marie en de kinderen wisten zichzelf te redden door uit het verwoeste dorp te vluchten.

We volgen in dit deel de voettocht van het viertal door de bergen op zoek naar redding en naar de beschaving. Het is een barre tocht, Jean-Christophe Chauzy vertelt en verbeeldt op magistrale wijze de wanhoop en de verwoestingen. Door een speelse, maar spannende bladindeling met doorlopende en paginavullende tekeningen, creëert hij een sfeer die perfect past bij dit bijna apocalyptische verhaal. In het eerste deel werd het verhaal deels verteld door de dagboekaantekeningen van Marie. Nu gebruikt Chauzy de gedachten van de jongste zoon Hugo als ondersteuning. Een logische keuze in de lijn met het verhaal waar de rol van de kinderen steeds sterker wordt.

Het is geen fraai verhaal, de strijd om te overleven is rauw en beangstigend op alle fronten. De oorzaak van de ramp wordt onthuld, maar is eigenlijk meteen weer ondergeschikt. Overleven dáár gaat het om. Het slot is bijzonder, we worden achtergelaten met een sprankje hoop en veel stof tot nadenken. Een overweldigend stripverhaal met een niet-alledaags rampenthema. We keken uit naar dit afsluitende deel en we worden zeker niet teleurgesteld.

> JEROEN VERMEIJ — december 2016