Bibliografie van Doug Mahnke
• Batman: Joker - De Man die Lacht
• Green Lantern
• Superman Herboren
Bibliografie van Judd Winick
• Batman: The Dark Knight
BATMAN: UNDER THE RED HOOD 1


Doug Mahnke/Paul Lee + Judd Winick • RW Uitgeverij
192 p. (HC)
Met voorbedachte rade

Voor een beter begrip van latere vertalingen van andere Batman-reeksen geeft RW Uitgeverij met voorbedachte rade Under the Red Hood uit. Hiervan zullen twee bundels verschijnen. De eerste bundel biedt alvast een afgerond verhaal waarin een nieuwe gemaskerde held grote kuis houdt in het misdaadmilieu van Gotham City. Hij doet dat evenwel niet door schurken in handen van de politie of de justitie over te leveren. Nee, hij laat het gespuis gewoon voor zichzelf werken. Daarmee gaat hij de directe confrontatie aan met Black Mask, een in een gevecht met Batman afgrijselijk verminkt kopstuk van de onderwereld. Van zijn nieuwe 'werknemers', allen drugsdealers, verlangt Red Hood alleen dat ze hun waren niet aan kinderen verkopen. Red Hood heeft duidelijk een groter plan en is zijn tegenstanders én Batman telkens een stap voor. Hoe gaat Batman hiermee om? Moet hij in Red Hood een mede- of een tegenstander zien? Tijdens zijn onderzoek gaat hij te rade bij onder meer Zatanna, Green Arrow en Superman. Hij achterhaalt wat hij al vermoedde, en wat wij als lezer ook snel doorhebben: de ware identiteit van Red Hood. Maar toch komt de onthulling min of meer als een verrassing.

Doug Mahnke is summier in zijn decors wat de leesbaarheid ten goede komt. Enige afleiding zou hier niet gepast zijn want dit gaat duidelijk om de personages en alleen maar de personages.

Complex is de verhaallijn niet. Je pikt mee wat er mee te pikken valt en je puzzelt als vanzelf de stukjes bij elkaar. Een belangrijke motivatie voor Judd Winicks keuze om zich te verantwoorden voor de hoofdverhaallijn ligt in
Hush besloten. Dat hadden wij niet door, maar het heeft weinig belang. We zijn al blij met de wetenschap dat het verhaal niet zomaar uit de lucht komt vallen of al te vergezocht zou zijn. We nodigen je dan ook graag uit om in deze Batman-reeks te duiken. Lang niet de beste van alle vertalingen waar we al van mochten proeven, maar wel een hoofdstuk dat kan tellen.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2014