Bibliografie van Régis Loisel
• De Grote Dode
• De Grote Dode
• Mickey Mouse
• Op Zoek naar de Tijdvogel
• Op Zoek naar de Tijdvogel
• Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht
• Peter Pan
• Pyrenee
• Troebele Begeerten
MAGASIN GéNéRAL 1
Marie


Régis Loisel/Jean-Louis Tripp • Casterman
80 p. (HC & SC)
Eén plus één is drie
Laatste kadertje: Marie, de uitbaatster van een Canadees dorpswinkeltje, een Magasin Général, helpt een vreemdeling die pech heeft met zijn motorfiets. Dit is het spannendste en vreemdste wat er gebeurt in dit eerste deel. Toch is deze strip, zonder overdrijven, het pakkendste wat we dit jaar al mochten lezen. Magasin Général voert je mee naar het Notre-Dame-des-Lacs van 1920. In dit godvergeten gehuchtje draait het hele plattelandsleven er rond het winkeltje van Felix. Maar na diens overlijden wordt zijn schuchtere vrouw willens nillens de motor van het dorpje boordevol normale mensen met hun kleine kantjes. Wonderwel slaagt de nieuwe dorpsmoeder erin het fragiele evenwicht te bewaren.

Magasin Général is het langverwachte samenwerkingsverband tussen de naar Canada uitgeweken Fransmannen Jean-Louis Tripp en Régis Loisel. Eind 2003 deelden beiden er een studio en ze ontdekten dat ze elkaar perfect aanvulden. Terwijl Loisel niets heerlijker vindt dan een verhaal in beeld te brengen met een zwierig potloodje, is Tripp op zijn best wanneer hij kan spelen met licht en inkt. Na wat gepalaver, besloten ze het er samen op te wagen. Het resultaat is een verbluffende mix van speelsheid en diepgang. Een stralende strip vol gevoel, vertrouwen en lichtheid. Bovendien geloven ze, net zoals een Guido van Driel, heel sterk in de kracht van het vertragen. Die aanpak is veel confronterender dan de hele vloot nieuwe strips die alsmaar sneller, sneller en sneller moeten. Hierdoor geniet je echt van de sympathie die de nieuwe pastoor ontwikkelt voor de dwarse timmerman Noël en dit alles onder de afkeurende blikken van drie kwezels. Het zal wel toeval zijn dat een plaatsvervanger van Jezus omgaat met een vaderlijke timmerman — haast een letterlijke Père Noël, de Kerstman — die worstelt met de bouw van een veel te grote ark, terwijl hij mentaal gekruisigd wordt door de lokale heilige drievuldigheid. En waarom blijft die alomtegenwoordige zwarte kat subtiel opduiken? En lijkt de commentaargevende weduwnaar weggelopen uit die andere microgemeenschap, Desperate Housewives? Om maar te zeggen, als lezer maak je van Magasin Général wat je wil. Lach je met de hete bokkenkloten, puzzel je of bewonder je de pure tekenpracht, deze strip blijft op alle vlak klasse.

Noot: zwaarverslaafde fans raden we graag de 160 pagina's tellende Franstalige speciale zwart-witeditie aan. Je vindt er links de geschetste pagina van Loisel terug en rechts de uiteindelijke uitwerking van Tripp. Het geheel werd nog verrijkt met tal van foto’s en kladjes. Het Québecois-taaltje moet je er wel bijnemen.
> WOUTER PORTEMAN — april 2006