Bibliografie van Greg Rucka
• Star Wars: Shattered Empire
• Wonder Woman: De Hiketeia
BATMAN: EVOLUTIE 


Shawn Martinbrough/E John Watkiss/Steve Mitchell + Greg Rucka • RW Uitgeverij
160 p. (HC)
Eigenaardig

In deze bundel treurt Gordon nog om de dood van zijn vrouw die omkwam in ene vorige verhaallijn. Gene nood als je die niet hebt gelezen. Hij denkt dat een Rusische maffioso de schuldige is en ontsteekt in een suïcidale razernij waardoor hij heel onvoorzichtig te werk gaat. Maar hij kan de Rus inrekenen. Ondertussen laat Ra's al Ghul een nieuwe, zeer verslavende drug in Gotham circuleren. Gebruikers krijgen de belofte dat ze er het eeuwige leven mee krijgen. Hij rekent met concurrerende maffiagroepen af door ze tegen elkaar op te zetten. Aan Batman om orde op zaken te stellen, maar hij krijgt op zijn pad de verleidelijke Whisper A'Daire, in werkelijkheid een al wat oudere dame die als een slang van huid kan vervellen. Van dit soort vilains moet de reeks het hebben. Whisper kaapt dan ook terecht de hoofdrol weg.

Wat meteen aan deze miniserie binnen de Detective Comics-reeks uit 2000 opvalt, is de minimalistische cover die een inhoud in zwart-wit doet vermoeden. Het binnenwerk (beter in het begin dan aan het einde) is integendeel een stijlvolle beheersing van lijn en kleur. Op de meeste pagina's overheerst een dominant oranje en rood kleurenpalet op de grijswaarden en zwarte vlakken terwijl ook de beeldregie om van te smullen is.

Batman: Evolution is een wat eigenaardig ogend zijstapje, maar net dat afwijkende karakter toont de veelzijdigheid van de reeks aan, vooral op grafisch vlak.

> DAVID STEENHUYSE — april 2017