Bibliografie van Vincent Bailly
• Hartenbloed
• Moeder Oorlog
Bibliografie van Kris
• De Deserteur
• De Wereld van Lucie
• Moeder Amerika
• Moeder Oorlog
• Svoboda!
EEN ZAKJE KNIKKERS 2


Vincent Bailly + Kris/Joseph Joffo • Daedalus
64 p. (HC)
Dikke aanrader

— Het is een verhaal van een man die tegen de andere zegt: "Het is niet moeilijk om de mensen in vrede te laten leven. Het volstaat alle joden en schoenmakers te doden." De andere bekijkt hem met een verbaasde blik en vraagt na een korte overpeinzing: "Maar waarom de schoenmakers?"

— Maar waarom dan de joden?

— Dat is precies de vraag die niet in die man opkwam.

Als ook jij je spontaan afvroeg waarom die schoenmakers de kop van jut zouden moeten zijn, waar bezondig jij je dan aan? Waarom zou het minder vreemd zijn dat joden moeten worden omgebracht dan schoenmakers? Is die gedachte die eventjes bij je opkwam dan werkelijk de erfenis van eeuwenlang antisemitisme?

Bovenstaande dialoog komt uit het slot van het tweeluik Een Zakje Knikkers naar de roman van Joseph Joffo, een jood die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn broertje moest vluchten om niet in de handen van de nazi's te komen. De familie vluchtte per twee. En het komt goed voor hen. Zijn oudere broers werken inmiddels in een kapsalon en hebben het dik voor mekaar. Samen met zijn broer is Joseph gearriveerd in het Zuid-Franse havenstadje Menton, bezet door de Italianen, maar die zijn de kwaadste nog niet. De twee jongens genieten van hun herwonnen vrijheid en de onbekommernis die hen verder te beurt valt. Ze hebben de smaak van het ritselen te pakken en hebben een heel netwerk opgebouwd van ons helpt ons... maar toch vooral de twee jochies. Alleen hun ouders laten nog even op zich wachten voordat het gezin herenigd wordt. Ze zijn gearresteerd door het Vichy-regime. Naarmate de maanden en jaren verstrijken, keert het tij. Het gezin moet opnieuw elders hun heil zoeken. Wie van hen overleeft het niet? Begin met die vraag in je achterhoofd maar aan de lezing van dit album dat afwisselend luchtig, emotioneel en tergend spannend is. Een dikke aanrader, ondanks het te schetsmatige tekenwerk van Vincent Bailly dat overhaast overkomt.

> DAI HEINEN — december 2013