Bibliografie van Hans van Oudenaarden
• Bob Evers
• De Kleine Dood
RHONDA 1
Help Me, Rhonda!


Hans van Oudenaarden • Don Lawrence Collection
48 p. (HC & SC)
Lang leve Rhonda!

Rhonda, genoemd naar het populaire liedje Help Me, Rhonda van The Beach Boys, wordt al op de eerste pagina's belaagd door een maffiatrio op zoek naar een koffertje dat ze stal van een ex-vriendje. Het koffertje bevat een half miljoen dollar waarmee ze alsnog aan de haal gaat. Op haar vlucht, die begint door te springen door een raam op een hoge verdieping van een flatgebouw in Chicago, ontmoet ze een Hollywoodagent die in haar een dubbelgangster ziet van de verdwenen filmster Dana Dane. Hij biedt haar een oplossing voor haar problemen. Maar ten koste van wat?

Het flamboyant getekende Rhonda is het werk van Hans van Oudenaarden wiens avonturenromanadaptaties van Bob Evers even op een zijspoor staan. Het concept voor een twintigtal pagina's tellend avontuur, naar een oorspronkelijk idee van Hanco Kolk, dateert uit de jaren 1990. Dat idee moet nu een driedelige reeks worden waarvan het tekenwerk alleen al het mooie weer maakt. Uit de fantastisch vormgegeven, gelimiteerde dossiereditie, waarin de oorspronkelijke eerste platen staan opgenomen, leerden we dat van Oudenaarden het verhaal verder perfectioneerde, er meer logica in bracht, het volwassener maakte ook. Hij voegde er tekstblokken aan toe die Rhonda's gedachten weergeven en haar meer diepte moeten geven. Meer mysterie ook want ze sleurt een achtergrond mee die slechts met mondjesmaat wordt gelost, en dan nog niet eens volledig in dit eerste, bijzonder geslaagde album.

Het scenario staat garant voor actie, veel actie, en een beetje functionele erotiek. Nu ja, de acrobatische Rhonda moet maar een arm bewegen en ze staat al in een sexy pose. Daar besteedt van Oudenaarden ontzettend veel tijd aan. Zijn tekenstijl mag dan wel spontaan en zwierig ogen, niets is minder waar. Hij zoekt en schaaft bij tot hij de ideale lijn heeft gevonden om die in elegant, maar ook springerig gestroomlijnde inkt te zetten.

Lang leve Rhonda! Moge de albumverkoop zodanig goed meevallen dat we het vervolg snel tegemoet kunnen zien.
Lang leve het stripblad Eppo ook dat dergelijke realistische avonturenthrillers de laatste jaren weer mogelijk maakt.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2013