Bibliografie van Marc Bourgne
• De Piraten van Barataria
• I.R.$. Team
• Michel Vaillant
• Reiziger
• Reiziger (deel 5 t/m 9)
• Roodbaard (deel 31, 32, 33, 34)
• Vell'a
FRANK LINCOLN 6
Black Bag Job


Marc Bourgne/Eillam + Marc Bourgne • Medusa
48 p. (HC & SC)
De finale

In Japan liep het spoor naar Frank Lincolns vijf jaar geleden verdwenen vrouw dood in een Amerikaanse legerbasis. Hij werd er ook opgejaagd door de yakuza. Nu keert hij terug naar Alaska en zijn thuisbasis Anchorage. Maar een in Japan aan hem overhandigd dossier werpt nieuw licht op de zaak. In het dossier bevindt zich een foto van Kenneth Darby, de lijfwacht van een hooggeplaatst persoon uit de omgeving van de Amerikaanse president. Frank is het echter beu, hij ziet het niet meer zitten en wil kappen met de zaak. Een bomaanslag op zijn vriendin Kay en zijn partner Billy geven hem opnieuw motivatie om door te zetten. Hij besluit om met allen die hem lief zijn onder te duiken. Het is een list om de tegenstander in de val te lokken, met als gevolg een gewelddadige confrontatie waarbij menig FBI-agent het leven laat. Darby wordt bij deze actie zwaargewond en in ruil voor medische hulp verlinkt hij zijn opdrachtgever en geeft zo de verblijfplaats van Franks vrouw prijs. De puzzelstukjes vallen weldra in elkaar en Frank ontdekt hoe dit alles kon gebeuren. Het is een verhaal van corruptie, afpersing, eigenbelang en politiek gekonkel.

Marc Bourgne heeft weer een uitgekiend scenario in petto dat volledig gedragen wordt door zijn hoofdpersonage Frank Lincoln. Hij is een voormalig politieagent die een detectivebureau opende waardoor hij de zoektocht naar zijn verdwenen vrouw kan coördineren. Frank is een onverzettelijk iemand, hij geeft bijna nooit op, is integer en gedreven. Er zijn wel belangrijke bijfiguren zoals zijn dochter Jeannie, zijn assistent Billy, zijn vriendin Kay, het hoofd van de staatspolitie Sam en nog een paar anderen. Zij spelen mee om het verhaal te sturen of om in te grijpen als er wat mis dreigt te gaan. Zij fungeren als zijn schutsengelen en voor hen riskeert hij zonder nadenken zijn leven. Als rode draad doorheen de zes verhalen loopt de zoektocht naar zijn vrouw. Die zoektocht houdt de spanning in het verhaal en evolueert slechts met mondjesmaat. Pas in het afsluitende album komt er een voor iedereen bevredigende oplossing komt.

Marc Bourgne tekende in het verleden vier Roodbaard-verhalen op scenario van Christian Perrissin. Tegenwoordig rijgt hij de successen aan elkaar met de geslaagde reboot Michel Vaillant waarvoor hi jactief is als cotekenaar en de scenario's van de bestseller De Piraten van Barataria. Ook Frank Lincoln past in dat rijtje successen. Vanaf het vijfde verhaal verleent Eillam zijn medewerking aan het tekenwerk. Zijn stijl past mooi bij Bourgnes mooi uitgewerkte tekeningen zonder een overdaad aan details.

Frank Lincoln verscheen oorspronkelijk in vertaling bij de ter ziele gegane uitgeverij Talent. Tussen 2001 en 2003 huisvestte Collectie 500 drie albums. Even zag het ernaaruit dat Frank Lincoln nooit meer zou opduiken. Uitgeverij Medusa liet ons sinds 2012 opnieuw genieten van deze prima detectiveserie. Of Frank Lincoln nu een A- of B-serie is in het genre waarin ook Largo Winch, Lady S. en Wayne Shelton thuishoren, daar zijn we op dit moment nog even niet over uit.

> WILLEM GAY — oktober 2014