Bibliografie van Laura Zuccheri
• Terug naar Belzagor
DE GLAZEN DEGENS 3
Tigran


Laura Zuccheri + Sylviane Corgiat • Daedalus
48 p. (HC)
Aangenaam tijdverdrijf

In de smidse van Tigran en Pilar valt een van de vier glazen degens neer. Wie het aanraakt verandert in glas of valt in stuykken uiteen. Zo niet Yama, die tevoren al zo'n zwaard kon vastgrijpen. Ook Tigran hanteert het zwaard zonder verder gevolg voor zijn lijf en ledematen. Anders is het gesteld met Pilar. Een tovenaar vertelt hem dat zij die vier dergelijke degens verenigt aan het einde van de wereld ontsnappen. Om zijn vrouw en het dorp van de ondergang te redden, moet hij naar het westen stappen tot bij de stenen reuzen. De tovenaar vergezelt hem op zijn tocht om net zoals Yama, krijger Miklos en generaal Orlant in de rijzige stad Karelane te belanden. Daar ontspint zich een kat- en muisspelletje en een machtsstrijd tussen de verschillende partijen. Ondertussen dreigt de stad tenonder te gaan door een overstroming. Daar we nog een laatste album te goed hebben, is het einde van de wereld nog niet voor dit album weggelegd, maar toch...

Opnieuw ontlokken de loepzuivere, rustig ingekleurde tekeningen van Laura Zuccheri schrille kreetjes van genot. Er valt niets af te dingen aan haar technische vaardigheid. Een opmerking is dat de personages eruitzien als modellen met hagelwitte tanden en geposeerde expressies, net te veel overdreven om geloofwaardig te zijn of ons waarachtig te laten meeleven. De aandacht die ze besteedde aan de kostumering, de decors en de fantasierijze wezens had ze misschien wat evenwichtiger kunnen verdelen. Maar we erkennen dat we spijkers op laag water zoeken om voor de verandering toch ook eens kritisch uit de hoek te komen, anders vinden lezers van onze website ons overdreven vergoelijkend en dan geloven ze niet meer als we beweren dat we een strip graag hebben gelezen.

Wel, De Glazen Degens lezen we nog steeds graag. Onbedoeld lachten we met de uitspraak van Miklos die zijn kibbelende metgezellen tot de orde roept. Hij wil niet dat ze opvallen. Op dat moment loopt hij rond met een soort wc-pot op zijn hoofd. Hij is vermomd als soldaat. Dit soort toevalligheden maken van De Glazen Degens een aangenaam tijdverdrijf.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2013