Bibliografie van Olivier Ledroit
• Kronieken van de Zwarte Maan (deel 1 t/m 5)
• Kronieken van de Zwarte Maan Specials
• Kronieken van de Zwarte Maan Specials (deel 1)
• Requiem - de Vampierridder
• Sha
• Silo
• Xoco
Bibliografie van Thomas Day
• Kendo - De Weg van het Zwaard
WIKA 1-2
1. De Razernij van Oberon - 2. En de Zwarte Fee├źn


Olivier Ledroit + Thomas Day/Olivier Ledroit • Dark Dragon Books
72 p. (HC)
Festijn

Wika is de dochter van het feeënkoppel Claymore en Titania. Prins Oberon kan het nog steeds niet verkroppen dat hij zijn geliefde Titania verloor aan Claymore en valt het kasteel aan waar de feeën wonen. Wika wordt toevertrouwd aan een landbouwersgezin nadat haar vleugels werden afgeknipt om haar afkomst te verhullen. Dertien jaar later trekt Wika naar de hoofdstad waar Oberon regeert. Ze ontmoet er de jonge Bran, een dief die haar alle geheimen van de stad vertelt. Beetje bij beetje ontwikkelt Wika haar feeënkrachten en dat trekt de aandacht van Oberon.

We zijn al geen praatvaar, maar het tekenwerk van Olivier Ledroit maakt ons sprakeloos. De uitzinnige weelderigheid groeit om de zoveel pagina's naar visuele apotheoses die hij graag uitsmeert over een dubbelpagina. Vooral Avalon, de hoofdstad van het Elfenrijk, deed ons minutenlang staren naar alle huisjes op de voor- en achtergrond. Met dergelijke decors pakt hij meermaals uit en op de koop toe tekent hij die nogmaals, maar dan vanuit een andere hoek. Dit is een waar festijn voor het oog en van het beste dat dit genre te bieden heeft, en al zeker van het beste enmeest zelfzekere wat Ledroit tot nu toe allemaal heeft getekend.

Na Requiem - De Vampierridder en zijn bijdrage aan de reeks Kronieken van de Zwarte Maan paste Ledroit zijn tekenstijl aan voor een lieflijker presentatie dan zijn traditionele blood and gore. De voorwaarde was dat zijn dochter het zou kunnen lezen. Er wordt dan ook nadrukkelijk gemikt op een groter publiek, want Wika is fantasy, avontuur, sprookjesachtig en er zit ook wat steampunk bij. Dat wordt op nagenoeg elke pagina benadrukt met rondgestrooide tandwieltjes. En toch boet zijn overdaad nergens in aan de leesbaarheid van het verhaal. Alleen het inlevingsvermogen ontbreekt ons nog te veel om ons helemaal perplex achter te laten. Maar kom, de bijgevoegde prenten bij de hardcovers, werken prima als chantagemateriaal voor een overwegend overtuigd oordeel en een advies om dit zeker op te pikken.

Er zijn vier delen van Wika gepland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Pat Mills (Requiem - De Vampierridder) het zou schrijven, maar uit tijdsgebrek moest hij afhaken.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2017