Bibliografie van Denis Bajram
• Cryozone
• Drie Christussen
• Experience Death
• Spiegelingen
• Stille Getuigen
• Universal War One
UNIVERSAL WAR TWO 1
De Tijd van de Woestijn


Denis Bajram • Casterman
48 p. (HC)
De belofte

Het zou goed kunnen dat de tweede cyclus van Universal War One, meerbepaald Universal War Two, op onze site een van de meest aangekondigde projecten was. Het is er eindleijk van gekomen. Nadat de Franse uitgever Guy Delcourt zich inkocht bij Soleil besliste Denis Bajram zijn sf-serie te verhuizen naar Casterman. Hij volgde daarmee zijn voormalige commercieel directeur en het is ook de uitgeverij van auteurs als François Schuiten, Jacques Tardi en Didier Comès die hem weer Franco-Belgische strips lieten lezen na zijn comicjaren.

Anyway, in de eerste cyclus ging de aarde om zeep door een conflict tussen mensen met het kapitalistische CIC. In de tweede cyclus klooit de mensheid nog meer met de befaamde wormgaten en dat maakt andere bewoners in de Melkweg behoorlijk pissed want dat gedoe slokt hele sterren op. De mensheid is kortom de risee van het heelal. 43 jaar na het opslokken van de aarde en na de stichting van Canaän op Mars, waar de resten van de aardse beschaving bij elkaar zijn gebracht, verdwijnt de zon door een gigantische driehoek van duisternis. Het is een nieuwe, megalomane ingreep van het CIC die hiermee grootser dan ooit terugslaat nadat het jaren geleden werd verslagen. Was de interventie van Kalish en zijn team uit de eerste cyclus dan helemaal voor niets? Gaat de mensheid dan toch ten onder?

Uiteraard missen we het sterk uitgebalanceerde team van personaliteiten uit de eerste cyclus wier nagedachtenis doorleeft in cyclus twee. Kalish' nazaat Thea komt nu naar voor als een natuurlijke leidster in de dop. Zij alleen torst de voortzetting van de fel bejubelde, spectaculaire sf-reeks van Bajram, al heeft ze meer te lijden onder haar zwaktes dan dat ze kan steunen op haar sterktes. Dat belooft voor de volgende delen die een galactische oorlog inluiden.


Alle zes delen van de tweede (en ook de derde) cyclus zijn in grote lijnen uitgeschreven. Hopelijk komt Bajram zijn belofte na om elk jaar een album te produceren. Of anders moeten we hopen dat het reizen in de tijd er in de komende jaren alsnog van komt zodat we niet sterven voordat we het einde van de reeks zullen kennen.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2013