Bibliografie van Naoki Urasawa
• Monster
• Pluto
• Pluto
20TH CENTURY BOYS 11


Naoki Urasawa • GlĂ©nat
232 p. (SC)
Op de helft...

We zijn nu bij het elfde deel van 20th Century Boys aanbeland. Op de helft dus van deze 22-delige reeks. Dat geeft ons een wat dubbel gevoel. De reeks is namelijk tot nu toe zó sterk dat we er geen genoeg van kunnen krijgen. Aan de andere kant is de spanningsboog die Naoki Urasawa opbouwt zo groot dat we snakken naar de ontknoping.

In dit deel leidt opnieuw Kanna, de (vermeende) dochter van de geheimzinnige 
dictator Vriend, de zoektocht naar de waarheid achter het millenniumbloedbad. Urasawa vertelt en tekent op een zeer knappe manier het verhaal. De vele tijdssprongen geven het verhaal een extra dimensie en heel veel vaart. Kanna doet in dit deel een schokkende ontdekking over haar moeder die bacterioloog was. En Saddakyio, ex-klasgenoot van Kenji en leraar van Kanna, brengt een groot offer om de groep rond Kanna te helpen. Ook openbaart zich een nieuwe dreiging voor het jaar 2015. 

Naoki Urasawa is medeverantwoordelijk voor de stevige introductie van manga in Europa. Zijn toegankelijke stijl is zeer aansprekend voor een groeiend lezerspubliek. Ook Monster, de andere reeks van deze mangaka, draagt bij aan zijn succes. Of zijn nieuwste productie Pluto ook in een Nederlandse vertaling zal verschijnen, moeten we nog afwachten.

> JEROEN VERMEIJ — april 2009