Bibliografie van Roy Thomas
• Star Wars Remastered
• Storm - De Kronieken van Roodhaar
CONAN - DE WEG DER KONINGEN 1-2


Mike Hawthorne + Roy Thomas • Dark Dragon Books (Heroic Fantasy Collection)
48 p. (SC)
Met dank aan Roy Thomas

Met de eerste twee delen van de zesdelige Conan-cyclus De Weg der Koningen mikt de uitgeverij op een groter publiek via een softcovereditie in tegenstelling tot de meeste vorige Conan-uitgaven van Dark Dragon Books die in HC verschenen. Mike Hawthorne en Roy Thomas (van wie Sherpa al de Conan-klassieker Rode Spijkers uitgaf) moeten het dus zien te klaren om jouw zieltje voor Conan te winnen mocht dat al niet zijn gelukt. Met het werk dat ze presenteren, zit dat wel snor.

Vooreerst zien we Conan zich in het begin van het verhaal aan piraterij wagen. Niet het soort waarbij hij illegaal film of muziek downloadt, maar wel het aanvallen en plunderen van andere schepen. Hij heeft ook een vriendinnetje, Olivia (een prinses), die hij uit de handen van Shah Amurath redde. Ze wilde niet luisteren naar haar vader toen hij haar wilde uithuwelijken waarop hij haar als slavin verkocht. In haar dromen betuigt hij zijn spijt en verzoekt haar om terug te komen. Conan heeft daar voorlopig geen oren naar. Niet veel later loopt hij in de val want zijn vijanden pikken het niet langer dat hij de zeeën onveilig maakt. Wanneer hij met Olivia en slechts één van zijn overlevende bemanningsleden belandt in een goddeloze stad bestaat zijn eerste taak erin geld te vinden. Dat doet hij via inbraken. Bij een laatste grote slag betreedt hij het huis van Nitos waar een onmetelijke schat rust die wordt bewaakt door een verschrikkelijk monster. De rijkaard die Conan wilde bestelen, laat het hier niet bij en zet de jacht in op Conan. Hij stuurt een menselijke bloedhond op hem af. Conan zal het nog mogen uitzweten!

De Weg der Koningen is een van de Conan-titels die sinds 2003 bij de Amerikaanse uitgeverij Dark Horse verschijnen. Enkele ervan gaf Dark Dragon Books al in vertaling uit. Aan Roy Thomas hebben we een sword and sorcery-trend in comics te danken door zijn lancering van de comicreeks Conan the Barbarian in 1970 met tekenaar Barry Windsor-Smith. Dat klopt! Thomas is verantwoordelijk voor de lancering van Conan als stripreeks. En daar zijn wij hem heel dankbaar voor. De zesdelige subreeks De Weg der Koningen biedt een typische mix van wapengekletter, schurkenstreken, humor, bloot en spanning. Kortom, entertainment waar we gelijk waar (in de zetel, op de trein, op het toilet na een gerecht met iets te veel bonen en sjalotjes) graag een uurtje voor vrijmaken.

> DAVID STEENHUYSE — september 2013