Bibliografie van Jaron Beekes
• De Lens van Spinoza
EPSTEIN 
Het Brein achter The Beatles


Jaron Beekes • Oog & Blik | De Bezige Bij
158 p. (SC)
De ware vijfde Beatle

Muziekjournalisten hebben nogal veel personen in de entourage van The Beatles benoemd als "de vijfde Beatle". Laten we het maar met Paul McCartney's uitspraak over Brian Epstein eens zijn: "Als iemand de vijde Beatle was, was het Brian". Als de zoon van de eigenaar van een meubelwinkel bouwde Epstein een succesvolle carrière uit als platenhandelaar. Het succes kwam pas echt om de hoek schreeuwen wanneer hij brood ziet in The Beatles, een kwartet muzikanten die hij voor het eerst in The Cavern ziet optreden. Maar er is nog werk aan de winkel. Als manager geeft hij hen een nieuwe, verzorgdere look, een beleefdere attitude en de mogelijkheid om op professionele wijze songs op te nemen. En drummer Pete Best moet weg, ook al is hij het populairst bij de meisjes. Het nieuwbakken viertal mag er van dan af gerust in zijn: met Epstein aan hun zijde worden ze wereldberoemd!

Jaron Beekes, die tevoren het leven van Nederlands grootste filosoof Spinoza in een stripbiografie goot, schuwt de schandalen en de mindere kantjes van Epstein niet om de lezer een volledig beeld te geven van de man die mee The Beatles groot maakte. Zonder die feiten nadrukkelijk uit te werken als een onpeilbaar zwarte schaduw over de vertelling blijft hij eerlijk en soms bewust op de vlakte in zijn portret. Epsteins geworstel met zijn Joodse afkomst, homoseksualiteit en een aantal verslavingen komt meermaals aan bod. Primair is echter de klassieke verhaalopbouw met de opkomst en ondergang van een fenomeen zonder evenwel te verzanden in een saaie opeenvolging van data, locaties en trivia.

Met Epstein vond Beekes hoe dan ook een boeiend onderwerp dat hij op een rustige manier uitwerkt. De pagina's lezen heel vlot weg, misschien té vlot voor de 24,90 euro die je hiervoor moet neertellen. Laat die prijs dan het enige minpunt zijn aan deze uitgave.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2013