Bibliografie van Chris Evenhuis
• Magic 7
• Snooze
Bibliografie van Kid Toussaint
• Het Konvooi
• Holly Ann
• Magic 7
• Snooze
NOTORIOUS CIRCUS 


Chris Evenhuis + Kid Toussaint • Dark Dragon Books (Crown Collection)
48 p. (HC)
Gevaarlijk!

In 1926 onderzoekt een nog jonge Eliot Ness een vreemde dood van een bankier en een clown. Ness komt erachter dat het al even mysterieuze cricus Kerzulec betrokken is bij deze zaak. Hij raakt het gezelschap van acrobaten, een norse clown, de knappe tijgertemster Stella en andere snuiters op het spoor. Maar hij is niet de enige die hen achternazit. Er is wraak mee gemoeid, personen moeten boeten.

Na het tweeluik Snooze is dit de tweede samenwerking tussen Chris Evenhuis en Kid Toussaint. De makers hadden hun liedje langer willen zingen, maar de Brusselse uitgeverij Joker Editions, bij wie het oorspronkelijk verscheen, vond één album wel genoeg. We ervaren nog altijd niet tot wat Evenhuis werkelijk toe in staat is. De rosse dos haar van Stella zonder contouren vinden we een vreemde keuze, soms missen personages contact met de grond (en dan bedoelen we het plotse verdwijnen van slagschaduwen) en mede door de saaie inkleuring oogt het allemaal zo clean. Vergelijk de inkleuring eens met de cover of met de schutbladen. Dàt overtuigt ons tenminste van Evenhuis' capaciteiten. Die warmere, sfeervolle, arbeidsintensievere inkleuring had het album op een hoger niveau kunnen tillen. Het album lijdt onder een te grote computerinbreng. Nochtans weet Evenhuis om te gaan met stemmige zwart-witcontrasten, inventieve perspectieven en goed uitgewerkte decors, kostumering en alle verdere aankleding om een geloofwaardige wereld mee te scheppen. Typische houdingen uit comics combineert hij moeiteloos met de tradities van de meer conventionele Europese strips.

Kid Toussaint op zijn beurt heeft met het zopas bij Casterman afgeronde tweeluik Het Konvooi zijn beste vertaalde schrijfwerk tot nu toe geleverd. Voor Notorious Circus heeft hij interessante personages (Stella! Stella! Stella!) en een degelijke intrige bedacht. Zelfs fans van zombiestrips komen aan hun trekken. Maar je moet er wel helemaal in willen meegaan. Af en toe ontspoort hij compleet om daarna weer op de rails te belanden. Gevaarlijk!

> DAVID STEENHUYSE — maart 2013