Bibliografie van François Miville-Deschênes
• Heroveringen
Bibliografie van Richard D. Nolane
• 20.000 Eeuwen onder Zee
• Alchemie
• Harry Dickson
• Vliegende Tijgers
• Wunderwaffen
• Wunderwaffen Stelt Voor: Zeppelin's War
MILLENNIUM 3
De Adem van de Duivel


François Miville-Deschênes + Richard D. Nolane • Medusa
56 p. (HC & SC)
Vikingtopper

Door een wisseling van uitgeverij moesten we zeven jaar wachten tot deel 2 verscheen van deze uitstekende middeleeuwse avonturenreeks. Gelukkig laat uitgeverij Medusa ons niet zo lang wachten op deel 3. En daar zijn we erg blij mee want als iets goed is, wil je er niet lang op wachten. Wat ons zo bevalt aan de avonturen van reliekenhandelaar Raedwald de Sakser en zijn metgezellen, de beeldschone Rowena en Arnulf de krijger, is vooral het originele uitgangspunt. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1000 en het wordt steeds duidelijker dat de wereld bezoek krijgt van mysterieuze bezoekers, zogenaamde Sylfiden. Omdat handelen in relieken en andere mysterieuze objecten zijn werk is, zoekt Raedwald voortdurend naar interessante zaken. Maar behalve mysterieuze bezoekers heeft de mensheid ook te maken met weerwolven en trollen.

Het vorige album eindigde op een eilandje voor de Schotse kust. Tijdens de terugweg vaart het schip van Rowena door een donkere misbank, de zogenaamde "adem van de duivel" en verliest iedereen het bewustzijn. Als ze weer bij kennis zijn, bevinden ze zich een stuk noordelijker en wordt het schip aangevallen door een boosaardige Kraken (als je de filmcyclus Pirates of the Caribbean hebt gezien, weet je dat dit een hele grote octopus is). Raedwald, Rowena en Arnulf zijn de enige overlevenden en ze komen terecht in een Vikingdorp vol intriges. Wanneer Raedwald verneemt dat bergbewoners in een afgelegen dorp een bezoeker uit de hemel hebben gevangen en die willen offeren, organiseert hij een bevrijdingsactie.

Na Thorgal en Asgard is dit album ook een Vikingtopper geworden. Scenarist Richard D. Nolane heeft zijn werk goed gedaan want het verhaal leest heel vlot weg. Iemand die misschien nog beter zijn best heeft gedaan, is tekenaar François Miville-Deschênes. Zijn tekeningen zijn gedetailleerd, maar ook heel sfeervol. Normaal gesproken zijn wij geen grote voorstander van digitale inkleuring, maar dit album bewijst het tegenovergestelde.

Elk album is een afgerond verhaal maar op de achtergrond loopt er wel een rode draad door de verhaallijn. We weten niet wat de inhoud van het volgende verhaal is. Raedwald heeft nog altijd niet zijn vijftig geraamtes van martelaren opgehaald en de mysterieuze paus alias halfvampier Vladimir zal zich wel gaan afvragen waar Thanners raadsheer blijft.

In het Frans is deze vijfdelige reeks helaas afgelopen, wij kunnen nog genieten van twee te verschijnen delen. Hopelijk volgen die snel.

> DAI HEINEN — februari 2013