Bibliografie van Jean-Marc Krings
• De Sliert
• Fanny K.
• WAUW!
Bibliografie van Tronchet
• Ginds
• Hoeraland
• Paul Jester
VIOLINE 5
Het Griezelhuis


Jean-Marc Krings + Tronchet • Dupuis
48 p. (SC)
Yabamba!
Nadat Violine in de vorige delen haar vader François heeft teruggevonden en tussen de soep en de patatten even een Afrikaanse staat heeft hervormd, wil ze in deze afsluiter van de eerste cyclus terugkeren naar Europa. Daar hoopt ze immers ook haar moeder terug te vinden. De sleutel van het raadsel ligt in het griezelhuis, bij haar ex-oppas, annex gemene heks Marushka.

Krings en Tronchet proppen dit 56 pagina's tellende deel vol met een roetsjbaan aan gebeurtenissen. De actie valt uiteen in twee delen: eerst moeten Violine, Klaas, François en de onvermijdelijke Kombo ontsnappen uit Zongo, vervolgens binden ze in Europa de strijd aan met Marushka. Een overvol programma, temeer daar scenarist Tronchet het ook nog eens lardeert met een stortvloed aan geschifte vondsten en plotse wendingen. Toch heb je nooit de indruk dat de verhaallijn de mist ingaat en kan je je vrolijk laten meeslepen in de rotvaart die nog aan snelheid wint door de zwierige tekenstijl van Krings.

Violine is helemaal onterecht een wat onbekende reeks. Het is een knappe kruisbestuiving van de nostalgische en feelgoodtoets van een Jojo en de magisch- realistische avonturen van pakweg Sarah en Robin. En daar hebben de beide auteurs hun verdiensten aan. Tronchet is een prima architect die een verhaal nagenoeg perfect opbouwt en voorziet van allerlei uitsteeksels en ornamenten, zonder dat de plot daardoor dreigt om te vallen of in te storten. De mix van sérieux en naïeve warmte, het samengaan van een zekere vorm van engagement met de grappen en grollen van Kombo: het wérkt. De levendige stijl van de jonge Krings maakt het plaatje compleet. Het plezier spat van de tekeningen, alles lijkt voortdurend te bewegen en hij amuseert zich kostelijk met verborgen verwijzingen naar strip(klassieker)s, zoals Snoesje, De Duivels van Alexia, Baard en Kale en natuurlijk Robbedoes. Het verwonderde ons dan ook niet dat Krings in de lijst namen circuleerde om Robbedoes en Kwabbernoot over te nemen.* En terecht! Yabamba!

* Een job die naar zijn zeggen opnieuw in de schoot is beland van Janry.
> PETER D'HERDT — oktober 2007