Bibliografie van Naoki Urasawa
• 20th Century Boys
• Pluto
• Pluto
MONSTER 5
Na het Welkomstfeest


Naoki Urasawa • Kana (Big Kana)
224 p. (SC)
Zeven geneugten
Tenma gaat te rade bij een oude jeugdvriend die rechtspsycholoog is. Maar die lijkt zich eerder te willen wreken en kan zelf zijn eigen waarheden niet meer onderscheiden. Op wie kan Tenma uiteindelijk nog rekenen? En hoe zit het ondertussen met Nina Fortner? Die gaat ook onverschrokken verder op zoek naar haar moorddadige broer.

De zeven geneugten van Monster:

Ten eerste: de prijs. 7,50 euro voor 224 pagina's is belachelijk weinig voor de opgediende kwaliteit.

Ten tweede: het wegtikken van de klok. Een goed uur sluit je je af en word je in beslag genomen door de adembenemende evolutie.

Ten derde: de mix van emoties. Betrokkenheid, verlies, opwinding, een glimlach.

Ten vierde: het continu schrijven naar een climax. Elke verhaallijn eindigt met een cliffhanger.

Ten vijfde: de complexiteit. De auteur legt de lat steeds hoger en puzzelt er op los, nieuwe personages introducerend en geregeld teruggrijpend naar oude bekenden.

Ten zesde: de doorzichtigheid. Urasawa houdt dan wel cruciale informatie achter, de plotwendingen zijn open en eerlijk, geen gekonkelfoes die je in de waan laat.

Ten zevende: de verslindende thriller vol monsterlijke mensen en menselijke monsters. De psychologie wordt uitgediept en tracht voortdurend de beweegredenen van de personages te achterhalen.

De vlotte schrijfstijl van Urasawa is geenszins repetitief en is het toonbeeld van wat de allerbeste manga's zijn. In tegenstelling tot Death Note, waar de auteur geregeld verzandt en zich vertrappelt in herhalingen, is Monster levensecht en uiterst geloofwaardig.
> "DETECTIVE VAN ZWAM" — oktober 2007