Bibliografie van Adrien Floch
• Fatal Jack
• Krash Monsters
• Lanfeust van Troy: Cixi van Troy
• Ythaq
SLHOKA 1-2-3
1: Het Vergeten Eiland - 2: De Tuinen van Sangali - 3: De Witte Wereld


Adrien Floch + Godderidge • Uitgeverij L
48 p. (HC)
Verweerd

In deze fantasyreeks woedt op een andere planeet een verbeten strijd tussen Okrane en Zeïde. Slhoka is een gevechtspiloot van de Okraners. Hij heeft niet meteen de onverschrokkenheid noch de fysiek van een typische held. Maar hij verneemt wel dat hij de Uitverkorene is die een uitkomst kan bieden op de eeuwige strijd tussen de twee naties. Hij bezit een magische kracht die hij nog onder controle moet zien te krijgen. Daarnaast leert hij tot scha en schande dat zijn rol gepaard gaat met ontgoochelingen en verlies terwijl hijzelf ook nog eens de inzet is van een bijkomende strijd.

Het verhaal lees je beter in zo kort mogelijke tussenpozen want het durft al eens complex te worden door een veelheid aan personages die elk hun zegje hebben of de hand hebben in situaties die rond Slhoka draaien. Maar alle fantasygekheid op een stokje, tot daar aan toe. Het interessante aan Slhoka is dat het wapenarsenaal, de vliegtuigen en de tanks meer weghebben van de Tweede Wereldoorlog (de loopgraven incluis) dan aan hoogtechnologische, bliepende, zoemende en blinkende toestanden. Het geeft de reeks wat meer patina. De meer dan geslaagde inkleuring van Lyse versterkt de aanblik van verweerde materialen.

Eén iets was al meteen duidelijk: Adrien Floch is een gedreven en talentrijke tekenaar die niet voor niets door Christophe Arleston werd gevraagd om de sciencefictionserie Ythaq te tekenen. Door het grote succes van deze negendelige reeks liet Floch helaas Slhoka voortijdig voor wat het was. Deel 4 wordt getekend door Ceyles. In tegenstelling tot eerdere berichten stopt Slhoka niet na deel 4. Deel 5 staat namelijk al aangekondigd bij de Franse uitgeverij Soleil.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2011