Bibliografie van Bloz
• Ambtenaren
• Motor Boys
Bibliografie van Arnaud Plumeri
• Verkopers
DINO'S 1-2


Bloz + Arnaud Plumeri • Ballon Comics
48 p. (SC)
Dinofascinatie

Toen ons vijfjarig neefje Vincent onlangs het woord "Brachiosaurus" in de mond nam en gelukkig niet op zijn gelijknamig speelgoeddinootje begon te sabbelen, keken we daar toch vanop. Niet alleen omdat hij zo'n moeilijk woord in één keer uitsprak, maar nog meer omdat de fascinatie van jochies voor dinosauriërs van blijvende duur is. Toen we Vincent deel 2 van Dino's trachten toe te stoppen, lukte het ons helaas niet om hem voor een strip over dino's te interesseren. "Ik kan toch nog niet lezen", zei hij... Het lukt ons later wel.

De gags van Dino's doen ons niet lachen. Ze zijn wel leerzaam want in elk van de gags komen bepaalde karakteristieken van specifieke dinosauriërs aan bod of worden minder bekende prehistorische monsters voorgesteld. Soms gebeurt dat via een baardige archeoloog die — what's in a name? — naar de naam Archibald Jones, bijgenaamd Indino Jones, luistert. Educatieve gags dus, en in feite een ideaal middel om op school de fascinatie van jonge leerlingen aan te wakkeren.

Tekenaar Bloz mag zelf twee banken vooruit na zijn niet besprekenswaardige Humor in Beroepen!-strip Ambtenaren en een paar albums in de reeks Motor Boys. Zijn dino's zien er echt heel erg knap uit en behouden in de humoristische context niettemin hun realistische basis. In deel 2 staat overigens een verhaaltje van twee pagina's over twee van de grootste paleontologen die elkaar in het wilde westen tot de allerlaatste snik beconcurreerden om de grootste te zijn. Dat deden ze door onder meer elkaar publiekelijk te vernederen, elkaars fossielen te stelen, knokploegen in te huren en kostbare grondlagen op te blazen. Samen ontdekten ze zomaar eventjes meer dan honderddertig nieuwe soorten! Hier zit voorwaar een fantastische film of zelfs een tv-reeks in. Onthoud de namen Othniel Charles Marsh en Edward Drinker Cope of google snel de termen "Bone Wars" of "Great Dinosaur Rush". Als kaartspel en graphic novel bestaat het al.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2012