Bibliografie van Benoît Ers
• Kinderen in het Verzet
• Magic 7
• Moederkillers
• Muriel en Schroefje
Bibliografie van Vincent Dugomier
• Droom Je Rijk
• Kinderen in het Verzet
• Marsupilami (deel 15 t/m 17)
• Muriel en Schroefje
DE DUIVELS VAN ALEXIA 4
Het Salem-Syndroom


Benoît Ers + Vincent Dugomier • Dupuis
64 p. (SC)
Kers op de taart
Alexia tekende alvorens Yorthopia binnen te gaan twee registers, dat van de heksen en dat van de exorcisten. Deze tweestrijdigheid maakt het verblijf in Yorthopia tot een ware hel. Ze is er echter niet alleen... De geheimzinnige Paolo Capaldi zit haar namelijk op de hielen. Buiten Yorthopia voert Stougthon, de directeur van het C.R.P.S. (Centrum voor Research naar Paranormaliteit en Satanisme) zijn eigen kruistocht tegen Alexia. De nakomelinge van Sarah Perkins is zijn publieke vijand nummer 1.

Met dit vierde deel wordt meteen de eerste cyclus afgesloten. Dugomier combineert in deze reeks verschillende genres. In voorgaande verhalen lag de nadruk eerder op het detectiveaspect en het magische. Dit vierde deel heeft meer esoterie en fantasy als hoofdingrediënten. Centraal staat nog steeds Alexia, die in dit verhaal meer dan ooit op zoek is naar zichzelf. Dankzij het afwerken van een aantal verhaallijnen en het nodige drama kan een nieuwe cyclus alvast alle kanten uit. Telkens wat anders, dat lusten voldoende striplezers graag.

Ers' tekenstijl weerhield ondergetekende er destijds van om het eerste deel te lezen. Mochten er lezers zijn die met hetzelfde probleem zitten, is er de boodschap om nooit af te gaan op een eerste indruk. Het tekenwerk mag dan eenvoudig lijken en de personages sterk karikaturaal, het is erg netjes en went dankzij het prachtige verhaal vrijwel ogenblikkelijk. Bovendien ondersteunt het perfect de verhaallijnen. De sfeervolle inkleuring van Scarlett Smulkowski verdient bovendien een dikke pluim.

Dupuis bedient bovendien de fans op zijn wenken door dit vierde deel van een extra dossier te voorzien. In deze zestien pagina's tellende gids over het C.R.P.S. worden waarheid en fictie van elkaar gescheiden. Het mysterie wordt er nochtans niet kleiner op en nodigt ogenblikkelijk uit tot herlezen van de hele reeks. Zij het met iets meer voorkennis.

De Duivels van Alexia verdient naar ons gevoel een etiket als pretentieloze topreeks in zijn genre. Het is een verfrissende fantasy voor iedereen die van mystiek en esoterie houdt. Het extra dossier in dit vierde album over de geschiedenis van het echte C.R.P.S. vormt de kers op de taart.
> JACKY CORNELIS — oktober 2007