Bibliografie van Akira Toriyama
• Dragon Ball
DRAGONBALL - ULTIMATE EDITION - 01


Akira Toriyama • GlĂ©nat
228 p. (SC)
Klassieker in een nieuw jasje

Dragonball is een ontzettend populaire shonen manga die voor het eerst verscheen in 1984. Voor het verhaal verwijzen we jullie graag door naar eerdere besprekingen op deze site, maar het is misschien het vermelden waard dat er intussen wereldwijd meer dan 120 miljoen exemplaren van zijn verkocht. De reeks lag tevens aan de basis van een uitgebreide animeserie (tekenfilm), verscheidene losse animatiefilms, talrijke videospellen en sinds kort ook een live action-film die vanaf 8 april in de Europese bioscopen draait.

Voor uitgeverij Glénat vervult Dragonball sinds jaar en dag de rol van paradepaardje en melkkoe, en een dergelijke verkoopstopper ziet men niet graag vertrekken. In het Frans is de reeks met deze Ultimate Edition dan ook al aan haar vijfde uitgave toe. In het Nederlands loopt het niet zo'n vaart, maar ook wij krijgen nu dus een verbeterde versie. Het verschil met de eerste uitgave (de blauwe boekjes) is opvallend: een groter formaat, nieuwe covers (rood dit keer), en wit kwaliteitspapier in plaats van het ruwe recyclagepapier waarop de vorige editie gedrukt was. De eerste hoofdstukken zijn in kleur zoals in de originele Japanse uitgave. Achteraan zijn nog extra illustratiepagina's toegevoegd. Ook de vertaling werd volledig herzien, hoewel de veranderingen beperkt zijn. Eén deel van de Ultimate Edition komt overeen met ongeveer 2,5 blauwe boekjes en de uitgave zal in totaal 34 delen tellen volgens de uitgeverij. De prijs ligt iets hoger zoals te verwachten valt van een luxe-uitgave.

Wie de reeks nog niet in huis had, kan nu dus kiezen tussen twee versies, een beetje zoals met de softcover- en hardcoveruitgaven van Europese strips. In Frankrijk was dit al vaker zo, maar in het Nederlandse taalgebied is het een primeur! Het ziet ernaar uit dat manga eindelijk ook hier zijn vaste stek heeft veroverd.

> ELLEN DE GEYTER — maart 2009