Bibliografie van Régis Hautière
• Abeltje
• Boven de Wolken
• De Laatste Vlucht
• De Oorlog van de Lulu's
• Oorlogsvrouwen
• Perico
AQUABLUE 12
Terug naar de Bron


Reno + Régis Hautière • Daedalus
48 p. (HC & SC)
Met onze zegen

Het nieuwe auteursduo Reno en Régis Hautière brengt de mens Wilfrid Morgenstern terug naar de planeet Aquablue waar hij in het begin van de reeks als kind belandde en er een nieuwe thuis vond. Hij werd er aanvankelijk aanzien als een god en kreeg de naam Nao. Al die tijd stond de robot Cybot hem bij zodat hij zijn verleden kende en zijn menselijke vaardigheden kon ontwikkelen. Hij scharrelde een plaatselijk lief op en bezwangerde haar. Hun zoon Ylo is een lichtblauw gekleurd kind want hij is half mens half Atalant, het volk dat op de planeet Aquablue woont. Ylo is ondertussen tien jaar. De terugkomst van Nao is niet alleen om zich te herenigen met zijn gezin. Op aarde werd namelijk diep onder het ijs op Antarctica een primitief ruimteschip van honderdduizenden jaren oud gevonden dat van Aquablue afkomstig is. Omdat het schip planten en waterdieren aan boord had, zijn er vermoedens dat sommige aardse dieren en planten eigenlijk van Aquablue afkomstig zijn. Een onderzoek op Aquablue moet die stelling onderschrijven. Nao maakt deel uit van het onderzoekersteam. Maar het team komt achter een veel verregaandere vaststelling. Die ontdekking dreigt het vredige bestaan van de Atalanten opnieuw radicaal in gevaar te brengen.

De titel van dit twaalfde album dekt op meerdere fronten volledig de lading. De verhaallijn van de voorgaande delen kwakkelde maar verder. Zo had Nao niet meer het weerwerk dat zijn vrouwtje Mi-nuee hem bood en er waren nog wel wat andere pijnpunten. De reeks begon zelfs zijn rol als sterktemaker in de catalogus van Daedalus te verliezen. Régis Hautière, bekend van een paar luchtvaarstrips voor tekenaar Romain Hugault, etaleert nu een frisse kijk op de Aquablue-franchise zonder de familiale aspecten, de psychologische drama's én het zuivere sf-spektakel uit het oog te verliezen. Ons enige bezwaar is de in dit deel achtergestelde rol van het grappige robotje Cybot. Hij rolt er wat voor spek en bonen bij.

Met Reno heeft Hautière opnieuw een tekenaar te pakken die kan aantonen hoe strips die nagenoeg volledig zijn gemaakt op de computer wél kunnen overtuigen zonder dat het er te clean of te saai uitziet. Kortom, het duo heeft alvast onze zegen op zak voor hun verderzetting van de reeks. Die van jou ook?

> DAVID STEENHUYSE — mei 2012