Bibliografie van Christian De Metter
• De Priester
• Scarface
• Shutter Island
EMMA 1-2-3


Christian De Metter • TOOG
48 p. (HC)
Een gaatjesgeheugen gedicht
Ook geen gecapitonneerde cover meer voor de Collectie Grand Cru van TOOG. In navolging van de Collectie Blauw, waar onder andere De Alchimist en Professor Bell in verschijnen, krijgt Emma een gewone en bovendien kleinere hardcoverversie dan de vorige. De uitgavenkeuzes van TOOG blijken nogal asymmetrisch te verlopen.

In het Parijs van de jaren twintig is Alex amnesiepatiënt in een privékliniek. Via de pastoor van het dorp kan Alex bij weduwe Legallot intrekken. Dat de pastoor kort na deze beslissing omkomt in een auto-ongeluk verandert niets aan de zaak. Al gauw erft Alex het schildergerief van de man zaliger en gaat aan het werk. Suzon, de wat onevenwichtige nicht van Legallot, dient zich gewillig als model aan. En dan komt het verhaal in een stroomversnelling: in de plaats van Alex komt in de kliniek een moordenaar huizen die hem van vroeger schijnt te kennen, Suzon liegt tegen de weduwe dat hij haar misbruikte en naast hem komt de mysterieuze roodharige Emma wonen...

Met adembenemende, dikwijls sombere aquarellen weet Christian De Metter ons in het — als een trein weglezende — verhaal te zuigen. Het laat ons geen ogenblik los. Het artistieke hoogtepunt komt trouwens pas op de allerlaatste pagina. Emma is een melancholische strip die langzaam in een ijzingwekkende thriller evolueert. Van auteur De Metter verscheen eerder het zeer gesmaakte De Priester bij TOOG. Nochtans is Emma zijn eerste strip, maar die raakte pas in 2000 gepubliceerd. En nu dus eindelijk een vertaling. De kwaliteit van zowel tekeningen als verhaal maakt ons erg benieuwd naar zijn andere, totnogtoe onvertaalde reeksen als Dusk, Swinging London en Le Sang des Valentines. Kandidaten om dit werk uit te geven? Wij staan in elk geval op de eerste rij als lezers.
> TOM DE LENTDECKER — juni 2006