Bibliografie van Chris Evenhuis
• Magic 7
• Notorious Circus
Bibliografie van Kid Toussaint
• Het Konvooi
• Holly Ann
• Magic 7
• Notorious Circus
SNOOZE 1
Diepe Slaap


Chris Evenhuis + Kid Toussaint • Dark Dragon Books (Crown Collection)
48 p. (HC)
Smoking hot

Op een plaats delict treffen inspecteurs Jones en Novak vier vermoorde gezinsleden aan. Een ervan blijkt toch nog te leven. Het jaar is 1992 en Joshua leeft!... Of wat daarvoor moet doorgaan want de jongen blijft in coma, dertien jaar lang. Al die tijd beleeft hij avonturen in een droomwereld waarin hij een heldhaftige krijger is die zijn koning (een mens met leeuwenkop) bijstaat in de strijd tegen de vileine Snake en zijn manschappen. Bij een laatste treffen duikt Joshua Snake achterna in een soort doorgang. Het jaar is 2005 en Joshua ontwaakt uit zijn coma. Daar heeft Novak al die tijd op gewacht. De inspecteur, die zelf zijn zoon verloor, heeft zich gehecht aan de jongen die hij bereid is op te nemen in zijn huis. Voor Joshua valt het niet mee om te aanvaarden dat hij hij al dertig is en niet meteen toegang krijgt tot kranten, televisie, kalenders enzomeer. Al is zijn vaststelling wel grappig dat er nog steeds een Bush president is en er nog steeds oorlog is met Irak. Sommige zaken veranderen nooit. Er wacht Joshua een nieuw leven en dat is dus wennen. Hij krijgt alle hulp van een bloedmooie psycholoog en Novak en zijn liefhebbende echtgenote. Soms lijkt hij zich terug te trekken in zijn vertrouwde droomwereld. Maar is dat wel allemaal fictief? Lijdt Joshua aan waanvoorstellingen of is er meer aan de hand? Bovendien blijft er het mysterie van de moordpartij op zijn ouders en zijn zus. Voor-ie het het goed en wel beseft, is Joshua opgejaagd wild.

Chris Evenhuis heeft het soort typische lijnvoering die een consensus van appreciatie losweekt. We moeten de eerste nog tegenkomen die er niets aan vindt. In Snooze combineert hij twee technieken. De fantasiewereld van Joshua ziet er meer ambachtelijk geschilderd uit terwijl de werkelijke wereld net zeer helder van lijn is met een sombere digitale inkleuring. Beide technieken gaan Evenhuis goed af, al zou onze voorkeur nog het meest uitgaan naar het beste van de twee. Het digitale oogt net iets te clean, maar gelukkig niet stijf of houterig. Pas vanaf pagina 10, na de eerste droomscène wanneer Joshua ontwaakt, ervoeren we dat Evenhuis zich pas echt goed thuis begon te voelen in zijn tekenstijl. Die eerste pagina's vertonen nog groeipijnen. Niettemin, wat kan Evenhuis godallemachtig supersexy vrouwen tekenen! Psycholoog Barbara Siegle is smoking hot. Op de cover van deel 2 zie je haar de jonge gelukzak verleiden. Hmm, wat zijn haar bijbedoelingen?

Dark Dragon Books mag terecht trots zijn op het binnenhalen van Snooze en meerbepaald hun landgenoot Chris Evenhuis in de uitbreidende catalogus. Snooze was zijn echte, volwaardige albumdebuut en dat deed hij via een Frans omweggetje. Ondertussen werkt hij met dezelfde scenarist Kid Toussaint (van wie bij Casterman het veelbelovende eerste deel van het op waargebeurde feiten gebaseerde Het Konvooi verscheen) aan Notorious Circus. Alle previews daarvan overtuigen nog meer dan Snooze.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2012