Bibliografie van Crip
• OMG!
Bibliografie van Béka
• GEO
• OMG!
DANCE ACADEMY 6


Crip + Béka • Ballon Comics
48 p. (SC)
Cauvin voor meisjes

Wij, amateurrecensenten van De Stripspeciaalzaak, hebben een strikte erecode. We bespreken enkel wat we zelf goed vinden. Toegegeven dat is puur masochisme. Afkatten en afbreken is immers veel gemakkelijker dan zeggen waarom je een strip goed vindt. Deze stelling gaat zeker op voor de strip Dance Academy. Dit boekje is een typisch marketinggedrocht waar we in een wijde boog geacht worden omheen te lopen. Bovendien is ballet met het bijhorend puberaal gedoe niet ons ding. Daar kunnen geen duizend Polina's en kinderballetvoorstellingen van je eigen dochter iets aan veranderen. Maar toen mijn eigen bloedje gisteren zei dat de strip Dance Academy haar meest gelezen stripreeks is, en dat ook haar volledige meute tienjarige vriendinnetjes de reeks verslonden op de speelplaats, werd ik toch wat benieuwd. Maar toen ze zei dat ze dit deeltje hoger inschatte dan de jongste Mooie Navels, brak ons hart. Dit kon toch niet! Mooie Navels is grappig, is confronterend, is gewoonweg af. Uiteindelijk hebben we ons toch gewaagd aan het jongste album.

De opzet is klassiek. Drie hartsvriendinnen, Julia, Lucy en Laila, zijn in de ban van ballet en andere dansstijlen. Natuurlijk zijn er lieve vriendjes in het spel en een pesterig meisje Carla. En dat is het. De gags zijn lief, puberaal, maar vooral braaf. Het lijkt wel Raoul Cauvin voor meisjes. Eigenlijk is er hier niets mis mee. Kleine meisjes giechelen met de 'avonturen' van iets grotere meisjes, en dat is van alle tijden. Verantwoordelijke voor deze goedgevoelstrip is het scenaristenduo Béka. Béka, of Caroline Roque en Bertrand Escaich, zijn twee voormalige biologen die een gezamenlijke passie hadden voor Afrikaanse dans en cinema. Samen zijn ze stripscenario's beginnen te schrijven. Geen grootse kunst, maar van die hapslikwegdingen in de stijl van de beroepenseriestrips die Uitgeverij De Boemerang een tijdlang uitgaf. En nu dus ook Dance Academy. Hun schrijfsels werden in het Frans al meer dan één miljoen keer verkocht en genieten de absolute waardering van hun jonge lezerspubliek (Grand Prix des Collégiens Angoulême, Le Grand Prix des Lecteurs du Journal de Mickey,...).

Tekenaar van dienst is de Fransman Crip die kenners onder ons misschien kennen onder zijn andere pseudoniemen Jésus, Ray Sooth, Prosper Hithonic, Tonton Cricri, Jéjé of Scriff Potiron (voor een spin-off-reeks van De Blondjes). Net zoals de scenario's is zijn tekenstijl helder en braaf.

Dance Academy is een vederlichte stripreeks die onschuldige meisjes kan verleiden tot het lezen van een strip. Ideaal instapmateriaal.

> WOUTER PORTEMAN — april 2012