Bibliografie van Olivier Peru
• Androïden
• Brocéliande - Woud van het Kleine Volkje
• De Meester-Inquisiteurs
• Elfen
• Elfen
• Lancelot
• Medici's
• Mjöllnir
• Orakel
• Zombies
• Zombies Nechronologies
NOSFERATU 1
Si Vis Pacem


Stephane Martino + Olivier Peru • Daedalus
48 p. (HC)
Om je tanden in te zetten

Nosferatu speelt zich af in twee tijdperken, te beginnen in Bombay waar een vampier zich verlekkert aan arme kindjes. Elders wordt de aanwezigheid van de oppermeester aangevoeld. Het gaat om een creatuur dat in het oude Rome in het jaar 40 raadgever was voor keizer Caligula en de kruisiging van Jezus Christus nog heeft bijgewoond. Hij is Nosferatu, de allereerste vampier. Uit de geschiedenisboekjes — of uit de Penthouse-film, whatever — kennen we deze keizer als een psychopaat die een schrikbewind voerde, talloze senatoren liet ombrengen en hun vrouwen in bordelen onderbracht. In Nosferatu blijken deze ideeën door de in kapmantel gehulde raadgever ingegeven te zijn. Centurion Lucius Vladica ziet het met lede ogen aan, hoewel hij zijn militaire plicht wel blijft vervullen. Wanneer Caligula Vladica's vrouw Mucia begeert, verandert er wel wat aan zijn trouw. Ook Nosferatu heeft het voor Mucia te pakken. Ondertussen beraadslagen een mooie meid en de gehavende jongeman Van Hess in het hedendaagse Amsterdam wat ze moeten doen tegen een geplande vergadering van vampiers. Van Hess is een Nemrod, een vampiersjager. Ook Nosferatu zou na een zeer lange afwezigheid op de vergadering aanwezig zijn. Een uitgelezen kans voor Van Hess om de machtigste vampiers ter wereld te doden. Maar de grote baas wil er aanvankelijk alleen eenj spionagemissie van maken. Die baas is Lucius Vladica...

Door toedoen van Bram Stoker (Dracula), Anne Rice (Interview With The Vampire) en de seuten van Stephenie Meyers Twilight kregen vampiers een romantische aantrekkingskracht. De bloedzuigers bleken een getormenteerde ziel te zijn met een complex liefdesleven. 't Zal wel door de omogelijkheid zijn om te genieten van ontbijt op bed bij het ochtendgloren dat ze hun hoektanden willen planten in ranke maagdennekjes. Nu goed, allicht door de vampiersmietjes in Twilight zijn vampiers eens te meer in de mode. Nosferatu is een van de nieuwe stripreeksen die de vampiersmythe nieuw leven willen inblazen. Het originele aan Olivier Peru's versie is dat hij een vampier al laat ronddwalen in het oude Rome. Dat levert magnifieke scènes op in een straf getekend decor. Voor een eerste deel spint Peru al optimaal garen uit de onderlinge relaties en de intriges. Klonk het niet zo flauw en voor de hand liggend, dan versterkten we onze aanbeveling met de boodschap dat dit ideaal leesvoer is om je tanden in te zetten... En dat staat dan nog als titel bovenaan deze tekst?!

Peru debuteerde eerder dit jaar in het Nederlands en ook bij Daedalus met een ander soort ondoden. Ook Zombies bood entertainment van het hoogste horrorsoort. En opnieuw kan hij hiervoor rekenen op uitmuntend realistisch tekentalent, in dit geval van de Spaanse tekenaar Stephano Martino die voor de Amerikaanse uitgeverij meewerkt I.D.W. Publishing meewerkt aan reeksen als Doctor Who, Angels en Doorways.

> DAVID STEENHUYSE — december 2011