Bibliografie van Denis Bajram
• Cryozone
• Drie Christussen
• Experience Death
• Spiegelingen
• Stille Getuigen
• Universal War Two
UNIVERSAL WAR ONE 4-5-6
4: De Zondvloed - 5: Babel - 6: De Patriarch


Denis Bajram • Daedalus
48 p. (HC)
Vergezocht en geniaal gevonden

In de eerste drie delen maakten we kennis met de crew van de Purgatory squadron. Enkelen sneuvelden door opoffering of door moord. De overlevenden belandden in een wormhole en zagen hoe de planeet Uranus pardoes doormidden werd gesneden door een verzengende straal uit een ruimtestation van het oppermachtige orgaan ICC, de Industrial Colonisation Companies. De overlevenden hebben begrepen dat de aarde met zijn twintig miljard bewoners eenzelfde lot is beschoren. Ingrijpen is nog mogelijk want ze hingen vast in de tijd. Ze hebben nog drie dagen... De cover van deel 4 geeft helaas prijs dat ze falen in hun opzet... toch de eerste keer. Het vervolg is een opeenvolging van mislukkingen, rampspoed van goddelijke afmetingen, pure wanhoop en toch dat ene lichtpuntje dat een uitweg kan bieden. Maar dan moeten ze opnieuw in een wormhole, terug in de tijd. De gevolgen zijn even vergezocht als dat ze geniaal gevonden zijn. Niet alleen voor de resterende bemanningseden van divers pluimage, ook voor de gehele mensheid. De aanleiding voor de ultieme ramp is enerzijds veroorzaakt omwille van economische redenen (en dit element is behoorlijk actueel!), waardoor een fascistisch regime kon gevestigd worden, en anderzijds door persoonlijke wraak.

Doorheen de albums word je om de oren geslagen met tijd-ruimtesprongen, logische en afwijkende gevolgen en fragmenten uit Genesis die elk hoofdstuk openen. In deel 6, De Patriarch, komt werkelijk àlles samen en krijg je antwoorden op al dan niet gestelde vragen en oplossingen voor al dan niet gecreëerde vraagstukken. Misschien heeft Denis Bajram zich voor het slot wat te veel laten leiden door 2001: A Space Odyssey, maar dan nog blijft het een sterk staaltje verhelderende logica. Zelfs de bijbelfragmenten en de prologen over het verleden van de protagonisten blijken beredeneerde schakels te zijn voor de uitkomst van het verhaal. Meesterlijk hoe alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt in een stevig vlechtwerk waarmee Bajram het oorverdovend laat knallen.

Het kostte Bajram acht jaar om zijn ruimte-epos te voltooien. In vertaling duurde het zes jaar tot we eindelijk de laatste twee albums van de cyclus konden lezen. Hij heeft het voornemen om er nog een tweede en een derde cyclus aan toe te voegen. Dat is voor ons niet nodig want Universal War One valt moeilijk te overtreffen.

> DAVID STEENHUYSE — november 2011