Bibliografie van Frederik Peeters
• Aâma
• Aâma
• Blauwe Pillen
• Een Beeld van een Jongen
• Koma
• Zandkasteel
LUPUS Boek 1


Frederik Peeters • Bee Dee
96 p. (SC)
Een verhaal van alle tijden
Lupus en Tony, twee jeugdvrienden, nemen een sabbatical en reizen door het heelal, op zoek naar een goede plek om te vissen en vooral ook om drugs te scoren. In een café op de planeet Norad ontmoeten ze een jonge vrouw, Sanaa. Zij is van huis weggelopen en kan Lupus en Tony ervan overtuigen haar mee te nemen. En dat is het begin van alle ellende...

Vervang het ruimteschip door een met bloemen beschilderd minibusje en de planeet Norad door pakweg Amsterdam, en Lupus had zich in de jaren zestig kunnen afspelen. Dat doet deze reeks misschien nu ook, de jaren zestig van de 22ste eeuw bijvoorbeeld, maar we willen maar zeggen dat Lupus geen pure sciencefiction is, maar een verhaal van alle tijden vertelt. Al komen er een paar scènes voor die niet in het werk van Léo (De Werelden van Aldebaran) zouden misstaan, Frederik Peeters, een Zwitser met Nederlandse roots, gaat meer de psychologische en emotionele kant op en giet universele thema's als vriendschap, liefde en vertrouwen in een boeiende, knap vertelde strip.

Het eerste deel van Lupus komt wat traag op gang, maar zo krijgen we ruimschoots de tijd om de hoofdrolspelers te leren kennen. Want hoewel ze vrienden zijn van in hun kindertijd, hebben Lupus en Tony elk hun eigen karakter. Terwijl Tony impulsief en extravert is, is Lupus eerder een twijfelaar. Hij voelt aan dat er onlangs iets met Tony gebeurd is, al neemt deze hem niet in vertrouwen om het hem te vertellen. En wanneer Sanaa in hun leven verschijnt, groeien de twee boezemvrienden nog verder uit elkaar.

Dat Frederik Peeters een rastalent is, bleek al uit zijn eerste volwaardige strip, Pilules Bleues, een ontroerend, autobiografisch verhaal over zijn relatie met een vrouw en haar zoontje die beiden hiv-besmet zijn. Met zijn krachtige tekenstijl, met lekker dikke lijnen, plaatst hij zich tussen grote namen als Blutch en Craig Thompson. Peeters' tekeningen zijn nogal statisch, maar dat maakt hij ruimschoots goed door de uitgekiende decoupage, vol wisselende camerastandpunten. Ondertussen publiceerde hij ook al de jeugdstrip Koma (op scenario van Wazem) en het eerste deel van de politiestrip RG.

In het heelal mogen er dan wel geen wegen zijn, op de Melkweg na dan, dit eerste deel van Lupus is het begin van een intrigerende roadtrip. In totaal zullen er vier delen verschijnen, waarvan het tweede al in februari.
> JEROEN FRANçOIS — november 2007