Bibliografie van Achdé
• Beestenbende
• De Avonturen van Lucky Luke
• De Avonturen van Lucky Luke naar Morris
• Esmeralda
• Smerissen
DE AVONTUREN VAN KID LUCKY NAAR MORRIS 1
De Leerling-Cowboy


Achdé • Lucky Comics
48 p. (SC)
Kinderspel

Na onder meer het geweldige De Kleine Robbe, het goeie Gastoon, het kinderlijke Junior Suske en Wiske en het verschrikkelijke Dommeltje is het de beurt aan Marsupilami en (opnieuw) Lucky Luke voor een spin-off met kinderversies of jeugdige familieversies van bekende stripfiguren.

Van Marsu Kids naar Kid Lucky is geen six degrees of separation. Onder het pseudoniem Pearce tekende Conrad met Yann de twee eerdere albums van Kid Lucky uit de jaren 1990. Nu Achdé het personage van Lucky Luke al enkele albums onder de knie heeft en tussen twee verhalen (van ofwel de Franse komiek Laurent Gerra ofwel de romanschrijvers Daniel Pennac en Tonino Benacquista) van de cowboy door, tekende en schreef hij zelf gags met een kinderversie van de bekendste aller westernstriphelden. In een eerste kortverhaal wordt op een drafje uit de doeken gedaan waar Lucky Luke vandaan komt en hoe hij aan zijn fortuinlijke naam kwam. Dat laten we je graag zelf ontdekken. Daarna speelt hij als jochie de hoofdrol in een sliert gags die zich in het uit het reeks Lucky Luke bekende westernstadje Nothing Gulch afspelen. Achdé dropte wat sidekicks rond 'm die de aanleiding geven voor gags en die af en toe de hoofdrol opeisen. Goochemerd Dopey is het domme school- en speelvriendje, er is het cliché-Mexicaantje Paquito, de rosse tomboy Hurricane Liza en het stoute jongetje Billy Bad. Kid Lucky heeft zelfs een vriendinnetje: Joannie, een meisje met blonde lokken en roze jurkje... O ja, er is ook nog een wit paardje met blonde manen! Onder elke gag staat een interessant of amusant weetje uit het wilde westen.

Het moet gezegd, zonder echt grappig te zijn, weet Achdé best te charmeren met Kid Lucky. We vragen ons alleen af of een gagreeks in het wilde westen een lang leven beschoren is. De losse elementen die in een komische westerngagstrip tot een grap kunnen leiden zijn redelijk beperkt, en beperkend. Kijk maar naar die andere spin-off Rataplan. En zoveel variaties op het feit dat Lucky sneller is dan zijn schaduw zijn er niet bijster veel meer. Maar voor nu is Kid Lucky een goed begin, een nieuw begin om correct te zijn.

> DAVID STEENHUYSE — december 2011