Bibliografie van François Bourgeon
• Beatrijs en Coen
• De Gezellen van de Schemering
• De Kinderen van de Wind
• Kinderen van de Wind
DE CYCLUS VAN CYANN 3
Aïeïa van Aldaal


François Bourgeon + Claude Lacroix/François Bourgeon • Glénat
76 p. (HC)
Vluchten voor de ijskoude nacht

Er was een tijd, nog niet eens zo lang geleden, dat de woorden "proces" en "Bourgeon" onafscheidelijk leken. Rechtszaken, hevige twisten met Casterman, dwangsommen, het hing 'm allemaal boven het hoofd. Alleen een nieuwe strip bleef uit. Maar 2005 lijkt na zeven jaar ellende (Bourgeon dreigde er zelfs geregeld mee om definitief met tekenen te kappen), nog eens een goed jaar voor de beste man te worden. Ten eerste omdat eindelijk het derde deel van De Cyclus van Cyann in de winkelrekken ligt. Bovendien omdat Bourgeon, na alle geruzie, het tekenplezier weer teruggevonden lijkt te hebben. Want dit derde deel is niet, zoals jaren algemeen aangenomen, het einde van de reeks. Aïeïa Van Aldaal is een scharnieralbum tussen de eerste twee delen en een volgende cyclus van minstens twee delen die op stapel staat en die zich in een meer stedelijke omgeving zou afspelen.

Maar dat is toekomstmuziek. Wij waren al heel blij dat deze strip het daglicht zag. Zoals wel meer bij Bourgeon steekt het album barstenvol details. Een korte inhoud geven is haast onmogelijk. We houden het daarom bij een korte aanzet. Na haar purperkoortsdromen is Cyann verkocht op de planeet Aldaal-Daalda aan Aïeïa, een vrijgevochten lesbische met een eigen boot. De planeet lijkt in niets op Olh of IlO, de planeten uit de eerste cyclus. Aldaal staat namelijk voor de zonnekant en Daalda voor de keerzijde. Aangezien de planeet roteert, zijn de bewoners dus constant op de vlucht voor de nacht die dodelijk koud is. De idee hiervoor haalde Bourgeon bij Schuiten, die een soortgelijk verhaal uitwerkte voor de strip NogegoN. Aïeïa's plan om Cyann weer vlug verder te verkopen, laat ze al vlug varen. En wel omdat ze een boontje voor Cyann heeft en er een pact mee sluit. Cyann zal Aïeïa uit de klauwen van Mortomor, de rechtmatige eigenaar van haar boot, houden. In ruil zal Aïeïa Cyann helpen Aldaal te ontvluchten...

Aïeïa van Aldaal is een strip vol spitsvondigheden, scherpe dialogen en ja, geilheid, doorspekt met heel wat humor. De grandioze tekenstijl en het aantrekkelijke kleurgebruik werken het geheel af.

> TOM DE LENTDECKER — februari 2005