THE DREAMING 1


Queenie Chan • Arashi
192 p. (SC)
Gespook op de kostschool
Australië, Amber en Jeanie mogen naar een befaamde kostschool, temidden van de bush. Het is dankzij hun tante dat ze er toegelaten worden. Alvorens ze op vakantie gaat vraagt ze hen echter nooit te vertellen dat ze een tweeling zijn. De onderdirectrice heeft het om de één of andere reden niet zo begrepen op tweelingen. De tweeling heeft enorm last van vreemde dromen, die soms tegen nachtmerries aanleunen. In hun dromen zien ze vrouwen in Victoriaanse jurken.

Rond de kostschool hangt een sfeer van geheimzinnigheid, niemand mag de bush ingaan. Er zijn namelijk eerder al meisjes verdwenen en nooit meer teruggekeerd. Jeanie en Amber beleven de spanning en de geheimzinnige sfeer samen met hun kostschoolgenootjes. De dromen en voorgevoelens worden als fantasie afgedaan, tot het meisje Billie op een nacht verdwijnt! Droom en werkelijkheid blijken samen te komen terwijl de beelden frequenter en grimmiger worden. De meisjes besluiten een zoektocht te organiseren, die extra vragen en mystiek oproept.

Deze manga van de Chinees-Australische (geboren in Hong Kong, maar opgegroeid in Australië) Queenie Chan is erg laagdrempelig. Het verhaal is meeslepend en wordt op de juiste momenten tot een climax opgebouwd. Meer nog, deze manga weet echte spanning op te bouwen. Het tekenwerk is zoals we dat van een manga gewend zijn: dan weer erg realistisch, dan weer met overdreven emotie-uitdrukkingen. Toch is het een groot contrast met de Japanse mangastijl die we gewend zijn van bijvoorbeeld Dragon Ball. Neen, dan doet het eerder denken aan de grootse animetekenfilms van weleer (of zoals die er nu ongetwijfeld nog zijn). Een manga ziet er over het algemeen drukker getekend uit dan de traditionele Europese strip en dat is even wennen. Hier ben je de tekenstijl meteen gewoon. Bovendien is de leesrichting aangepast aan de westerse traditie. Ondanks het groot aantal bladzijden vertelt The Dreaming niet meer dan een Europese strip, wat ook al opviel in Say Hello to Black Jack, maar in dit verhaal zijn alle elementen net zo duidelijk verklaard. Je bekijkt als het ware de stills van een tekenfilm, waardoor het erg vlot leest en je meer ontspannen het verhaal kan volgen.

Uitgeverij Arashi (nagelnieuw op de markt) is zinnens de Nederlandstalige markt uit te breiden met een aantal nieuwe mangatitels. Met The Dreaming hebben ze wat ons betreft een succes in huis.
> JACKY CORNELIS — juli 2006