Bibliografie van Jean-Michel Beuriot
• Mooi als de Dood
Bibliografie van Philippe Richelle
• Achter de Schermen van de Macht
• Bankgeheimen
• Bankgeheimen USA
• De Buitengewone Avonturen van Jordan
• De Krijgers van God
• Donnington
• Mooi als de Dood
OORLOG EN LIEFDE 5
Het Verzet


Jean-Michel Beuriot + Philippe Richelle • Casterman
56 p. (HC)
Geraffineerd

De laatste jaren rijgt Casterman — die echt wel meer uitgeeft dan enkel Kuifje en de reeksen van Jacques Martin — de successen aan elkaar met een goed inzicht voor verkoopbare reeksen. Magasin Général, De Killer, Airborne 44 hebben ondertussen hun publiek gevonden. Over de flops hebben we het natuurlijk niet (onlangs raakte bekend dat De Herinnering aan Abraham om die reden is stopgezet). Terwijl heruitgaven en sporadische nieuwigheden van raspaardjes Jacques Tardi, Enki Bilal en het duo François Schuiten en Benoît Peeters in het fonds gezelschap hebben gekregen van Jirô Taniguchi en Bastien Vivès, van wie de ene na de andere vertalingen verschijnen, blijft de uitgeverij reeksen lanceren die opzien baren. Zo'n reeks is ontegensprekelijk Oorlog en Liefde... Horen we je nog?

Het nieuwste en voorlopig laatste deel dringt diep door in de gelederen van het Franse verzet. De nazi's hbben iets in de mot en pakken verschillende verdachten op. André-Louis had zich kortgeleden aangesloten bij het verzet en mag het eens gaan uitleggen. Maar hij kan ontsnappen. Ook al is-ie gewond en kan hij een plausibel verhaal voorleggen, toch is het vertrouwen geschaad. Heeft hij geklikt? Katarina's kennis Granville is daarvan overtuigd. Een eerdere bijeenkomst bleek een val te zijn. Iemand verried de samenkomst aan de Gestapo. Is het André-Louis? Of spelen er andere zaken mee, een afrekening binnen het verzet misschien? Het blijft tot de laatste pagina spannend. De Duitsers hebben niet alleen een groot deel van Frankrijk bezet, met hun psychologische terreur weet het de Fransen onderling tegen elkaar op te zetten. Katarina, het joodse meisje dat Duitsland moest ontvluchten en zich in Frankrijk vestigde waar ze nu Catherine heet, betoont zich van haar hulpvaardigste kant in het verzet. Haar Duitse jeugdvriend Martin heeft ondertussen ook nog andere katten te geselen bovenop het, eum, geselen van opgepakte verzetslieden. De kans is groot dat hij met zijn kameraad Serge naar het Oostfront wordt gestuurd. Martin wordt zelf ook in de gaten gehouden. Zo blijft het wel boeiend.

Oorlog en Liefde begon in de jaren 1930 en is inmiddels opgeschoten naar de lente van 1943. Waar de reeks zal ophouden, weten we nog niet. Maar als de auteurs even veel geraffineerdheid aan de dag leggen om mensen met emoties, drijfveren, motivaties en angsten neer te zetten, dan houden we ons hart al vast voor de volgende delen. Het kan alleen maar gevaarlijker worden.

> DAVID STEENHUYSE — november 2011