YOKO TSUNO 28
De Tempel der Onsterfelijken


Roger Leloup • Dupuis
48 p. (SC)
Niet de vondst van de eeuw

Een kreet van verlangen (yes, de nieuwe Yoko is er!) en een kreet van opwinding (yes, onze chef heeft ons waardig geacht als bespreker!) werd gevolgd door een zucht van ontgoocheling. Hebben we hier twee jaar naar uitgekeken? Als we met veel meer plezier de recente integrale herlezen hebben dan is er iets mis. En met nostalgie heeft het niets te maken.

We hebben onze bespreking van mei 2015 (Khany's Geheim) even herlezen en onze toen opkomende ergernis van de tsunami aan personages blijft helaas bestaan. Je moet als lezer de tijd krijgen om personages te leren kennen en — vooral — te waarderen. In dit album krijgen Emilia (uit De Zevende Code, De Vloek van de Amethist) en Zarka (uit De Dienares van Lucifer) terug een hoofdrol, maar de zieleroerselen van spek- en bonenpersonages als Lathy, Tevy, Zhytta en de nieuweling Syrby laten ons nog steeds Siberisch koud.

Het verhaal. We starten in het kasteel Reinstein waar ons gekende trio een klavecimbelconcert van Ingrid opneemt. Alras komt een elektronische vleermuis dit tafereel verstoren en reist Yoko met Roosje en Emilia naar Schotland. Daar blijkt Yoko in de kelders van MacNabs Cottage een grot in een oude steengroeve te hebben laten uitgraven die leidt naar een ondergrondse kerk, een voorsmaakje van wat er nog allemaal diep onder de grond te ontdekken valt. Yoko kom te weten dat Khany in de clinch is gegaan met de Hoge Raad van Vinea en dat ze besloten heeft om samen met haar vrienden onder de grond te gaan wonen. Maar daar is/komt er een huisvestingsprobleem. We maken kennis met Isolde, een Keltische prinses, en uit de nevelen doemt de tempel der onsterfelijken op. En daar zwaait broeder Marzin, de gereïncarneerde Merlijn, de scepter. Hij heeft grote plannen met Isolde. De mutatieceremonie van een 'vervallen' stalen monnik zorgt voor een katharsis waarbij een hoofdrol weggelegd is voor de draak Goliath en de godin Brigit.

Merlijn en de Keltische volkeren meets Yoko en de Vineanen in een ondergrondse wereld is ons inziens niet de vondst van de eeuw. Maar, er is de hoop op een reculer pour mieux sauter-scenario. Een interessante ontwikkeling is de zichtbare en voelbare afstand tussen Yoko en Khany en de bestaande onenigheid met de Hoge Raad van Vinea, wat kan leiden tot een verrassend 29ste album.

Tot slot nog deze tip voor Roger Leloup: laat de meeste personages een meet & greet krijgen met de trollen van Troy en laat Ben en Paul terug op de voorgrond treden. We zullen hem dankbaar zijn.

> JOHAN DECLOEDT — augustus 2017