LIAR GAME 2


Shinobu Kaitani • Kana (Dark Kana)
224 p. (SC)
Intelligent entertainment

Liar Game kan alleen maar beter worden, was een conclusie in onze bespreking van deel 1. En dat klopt helemaal. Nadat het te eerlijke, overdreven naïeve meisje Nao Kanzaki werd uitgenodigd om deel te nemen aan het Liar Game, stootte ze met de hulp van de schrandere zwendelaar Shinichi Akiyama door naar de tweede ronde. Nu moet ze het in plaats van tegen één iemand opnemen tegen een groep van 21 deelnemers. En in plaats van honderd miljoen yen als inzet maakt ze deze keer kans op een duizelingwekkende 2,2 miljard yen! Maar de opdracht is deze keer moeilijker dan enkel liegen en bedriegen om het geld van de opponent te bemachtigen. Hier komt denkwerk, kansberekening, samenwerking, vertrouwen en een portie geluk en bluf aan te pas. Shinichi weet binnen te dringen als een van de deelnemers en staat het lieve meisje opnieuw bij.

Net zoals in Death Note wordt de voortgang van het verhaal dikwijls onderbroken om personages te laten denken en voorstellen te laten formuleren. Dat de lezer de ene keer meer weet dan andere personages of integendeel op het verkeerde been wordt gezet, is ook een constante. In het voordeel van Liar Game spreekt de snellere afwikkeling van een situatie. Er komt ook een beetje wiskunde bij kijken en daar hebben wij een hekel aan. De logische redenering en elk resultaat ging er nochtans makkelijk in.

Liar Game is tegelijk entertainend als dat het je doet meedenken. Intelligent en rechtlijning geschreven met om de haverklap een verrassing. Ook nu weer zijn we nieuwsgierig naar het vervolg. Maar we hopen net zo goed dat Shinobu Kaitani op tijd een punt weet te zetten achter zijn mangareeks.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2011