Bibliografie van Rob van Barneveld
• Pim
• Pussloose
• Rood
• Rood Gras
DE SCHAT VAN SALAMI 


Rob van Barneveld • Syndikaat
48 p. (HC)
Crazy

Dit is het eerste lange verhaal van Rob van Barneveld, die ons even goed aan het lachen weet te brengen als te verbazen met zijn atypische gevoel voor humor in Rood Gras. Met De Schat van Salami gaf hij naar eigen zeggen gevolg aan de oproep van de geest van Robert Louis Stevenson om zijn avonturenroman Schateiland te verstrippen. Dat doet hij, toch min of meer. In zijn versie van Schateiland verwerkte hij robots, heksen, watterreuzen en een lieveheersbeestje dat een sleutel bewaakt. Crazy allemaal, en best geinig.

De Schat van Salami ziet eruit als een kinderstrip en leest ook als een kinderstrip. Maar 't zou ons verbazen als volwassenen hier niet ook hun gram kunnen halen. Het taalgebruik, de komische wendingen en de hooglijk absurde inslag maken dit ook voor volwassenen een feestelijke lezing van. Maar die zullen hard moeten overtuigd worden om hun vooroordelen over de stijl opzij te zetten.

Anyway, we vragen ons inmiddels af naar wiens geest Rob een volgende keer zal luisteren voor een tweede lang verhaal. Want dat mag er van ons gerust komen, al preferen we Robs kortere werk zoals in het albumpje Rob Weet Raad dat onlangs ook verscheen.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2013