Bibliografie van Antonio Marin├ętti
• De Geheime Dagboeken van het Vaticaan
Bibliografie van Dobbs
• Allan Quatermain en de Mijnen van Koning Salomon
• De Oorlog der Werelden
• De Tijdmachine
• Loki
MISTER HYDE VS. FRANKENSTEIN 2
De Val van het Huis Jekyll


Antonio Marin├ętti + Dobbs • Daedalus (1800)
48 p. (HC)
Netjes!

In dit tweede en afsluitende deel van Mister Hyde vs. Frankenstein, gaan Dokter Jekyll en juffrouw Clerval verder op zoek naar de geheimen van het monster van Frankenstein. Voor beiden is het ondertussen meer dan een wetenschappelijk uitje geworden. Het is een regelrechte queeste geworden. Wanneer ze er uiteindelijk in slagen het monster te vangen, blijkt het meer te zijn dan een leeg omhulsel. De tragische waarheid achter zijn sombere leven wordt duidelijk. Buiten al die herinneringen uit het verleden is er ook nog het heden natuurlijk, en de realiteit is dat het monster er alles voor zal doen om te ontsnappen.

In onze bespreking van het eerste deel waren we erg lyrisch over de kwaliteiten van de stripreeks. Wel, onze positieve ingesteldheid houden we alvast aan. Misschien hadden we het einde iets anders willen zien (een derde deel over de lotgevallen van juffrouw Clerval bijvoorbeeld), maar dat komt omdat onze verwachtingen op dat vlak misschien iets te groots waren. Het zal ons leren. Scenarist Dobbs werkt netjes zijn verhaal af en bouwt op de gepaste momenten een serieuze dosis spanning in. Dat maakt van deze strip een pageturner. Tekentechnisch is het geheel van dezelfde kwaliteit als het eerste deel, zoals het hoort.

Na Sherlock Holmes en de Vampiers van Londen is de collectie 1800 van uitgeverij Daedalus dus een tweeluik rijker (al wordt aan Sherlock nog een vervolg gebreid). Opvallend is de kwaliteit van de uitgaven, zowel inhoudelijk als van vormgeving. We kijken met een goed gevoel terug op wat we lazen en kijken reikhalzend vooruit op toekomstige titels, die nog meer Victoriaanse horror en drama in Jules Verne-stijl beloven.

> JACKY CORNELIS — maart 2011