Bibliografie van Romano Molenaar
• Batman: Detective Comics
• Guust: Gefeliciflaterd!
• J.Rom - Force of Gold
• Sparkle The Brain
• Storm - De Kronieken van Roodhaar
Bibliografie van Jorg de Vos
• Schaduwwerk
• Schaduwwerk
STORM 26
De Muiters van Anker


Romano Molenaar/Jorg de Vos + Jorg de Vos • Don Lawrence Collection
48 p. (HC & SC)
Kwaliteiten

In alweer het zesentwintigste deel van de avonturen van de voormalige astronaut Storm komen we onze vrienden Storm, Roodhaar en Nomad tegen in een uithoek van de levende planeet Pandarve. Daar redden zij een neergestorte vlieger en brengen hem in veiligheid bij het dichtstbijzijnde dorp. Na een koel welkom weten ze het dorpshoofd Lohar te overtuigen van hun goede bedoelingen. De volgende dag weet de ontsnapte muiter te vluchten en ontvoert en passant Roodhaar. Omdat Lohar Storm in eerste instantie niet wil helpen, gaat hij Roodhaar op eigen houtje achterna. Uiteindelijk komt het tot een confrontatie tussen Storm en Shart, de leider van de muiterstad Anker.

De Muiters van Anker is het vierde album van de hand van Romano Molenaar en Jorg de Vos en tot op heden vertoont de stijl van hun teamwork nog steeds een stijgende lijn. De eerste 28 bladzijden kunnen zich meten met de mooie tekeningen van Don Lawrence. Met name de paginagrote tekening van de stad Anker is een juweeltje. Maar ook het dorp van Lohar, de roofzuchtige wolvyna's en veel gelaatsuitdrukkingen zijn een lust voor het oog. Maar de mooiste illustratie siert de cover. Een gevangen Roodhaar bengelend voor de kaken van een hongerig monster. Wat ons betreft een van de mooiste Storm-covers aller tijden. Opvallend is wel dat de kwaliteit van de tekeningen enigszins afneemt na bladzijde 28. Of dat nou komt door het jaarlijkse verschijningstempo van Storm weten we niet, maar het is wel jammer. Als de twee tekenaars hun kwaliteit een heel album kunnen volhouden, zouden ze moeiteloos toetreden tot de groten van de negende kunst. Maar dat ze over die kwaliteiten beschikken, wisten we al.

Na zestien Storm-avonturen ontbreekt de naam van Pandarve-schepper Martin Lodewijk als schrijver. Jorg de Vos nam nu ook de schrijverspen ter hand. En dat doet hij zeker niet slecht. Het album leest lekker weg en de Vos maakt goed gebruik van de mogelijkheden die Pandarve hem biedt. Met deze planeet heeft Martin Lodewijk een universum geschapen dat zijn gelijke niet kent. Met een juiste scenarist heeft de reeks Storm nog heel veel potentie in zich. Of de Vos hier de juiste man voor is, moet de tijd uitwijzen. Maar zijn debuut als Storm-schrijver is zeker geslaagd. Het volgende album van Storm is van de hand van Minck Oosterveer en Willem Ritstier. We zijn erg benieuwd.

> DAI HEINEN — maart 2011