Bibliografie van François Bourgeon
• Beatrijs en Coen
• De Gezellen van de Schemering
• De Kinderen van de Wind
• Kinderen van de Wind
DE CYCLUS VAN CYANN 4
De Kleuren van Marcade


François Bourgeon + Claude Lacroix/François Bourgeon • Glénat
70 p. (HC)
De kleuren spreken voor zich
Het lijkt alsof Bourgeon al eeuwen aan de sciencefictionreeks De Cyclus van Cyann werkt. Overdreven natuurlijk, maar met alle gerechtelijke twisten tussen hem en Casterman duurt het nu toch al vijftien jaar. Gelukkig zijn die strubbelingen allemaal achter de rug. Amper (!) twee jaar na het scharnieralbum Aïeïa van Aldaal, ligt het volgende, voorlaatste deel al voor onze neus.

Met haar hoofd nog vol herinneringen aan Aïeïa en haar dode geliefde Hijdi, belandt Cyann Olsimar via het centrale netwerk op Marcade, een wereld op pilaren. Als ze zich bekendmaakt aan de eerste de beste identificatierobot, blijken de Olsimars het bewind op Ohl kwijt te zijn. Meer nog: alle Olsimars zijn vermoord door een zekere Bolgome. Er is geen BrOn meer en ook geen SOnde, er bestaat alleen nog Nacara. Onthutsend! Cyann is dus officieel dood verklaard en diegene die zich ervoor uitgeeft is een bedriegster, die men zo snel mogelijk uit de weg wil ruimen. Gelukkig vangt rijksinspecteur Akhmar haar tijdig op. Hij wil haar wel helpen om terug naar Ohl te reizen, of daar lijkt het toch op...

Zoals dat bij iedere planeet in de voorgaande delen het geval was, dicht Bourgeon ook Marcade specifieke eigenschappen toe, die geen enkele link met iets vergelijkbaars of met de realiteit vertonen. De enige constante is Bourgeons fantastische scheppingskracht. Net zoals het spelletje met de letter O in de eerste twee delen (hoe meer O's en hoe linkser ze in de familienaam van iemand verkomen, hoe belangrijker de persoon), speelt Bourgeon nu met kleuren om woordenloos het verhaal verder te laten lopen. Die gesofisticeerde symbiose tussen tekst en tekeningen — het een vult het ander naadloos aan — is nog steeds de ware kunst van het striptekenen volgens ons. Om een voorbeeld te geven: op Marcade draagt iedereen een helm. Ieder gesprek, elke uitwisseling van wat dan ook kost geld. Aan de hand van de helmkleur kan je bijvoorbeeld zien of men al dan niet tot een deal komt of waar de prijs naartoe wordt gestuurd. Dat geldt ook voor gemoedstoestanden, verduidelijkt wie tot welk kamp behoort en ga zo maar verder.

Enfin, u merkt het al: Bourgeon heeft de nieuwe vondst goed overdacht en geperfectioneerd. En ook niet onbelangrijk: uniek gemaakt aan Marcade, want reken maar dat hij de volgende keer met een nieuwe breinbreker komt aandraven. De wereld van Cyann blijft dé vreemde wereld bij uitstek om je eens helemaal in onder te dompelen. Een musthave voor elke rechtgeaarde sciencefictionliefhebber. Als alles goed gaat kunnen we binnen een jaar of drie het slot lezen. Ondertussen mogen we de dagen aftellen tot een ander project van hem er komt, een historisch one-shot. We zijn vandaag al begonnen met tellen!
> TOM DE LENTDECKER — februari 2007