Bibliografie van Antonio Marin├ętti
• De Geheime Dagboeken van het Vaticaan
Bibliografie van Dobbs
• Allan Quatermain en de Mijnen van Koning Salomon
• De Oorlog der Werelden
• De Tijdmachine
• Loki
MISTER HYDE VS. FRANKENSTEIN 1
De Laatste Nacht van God


Antonio Marin├ętti + Dobbs • Daedalus (1800)
48 p. (HC)
Mister Hyde, go for it!

Met deze tweede worp in de prestigieuze collectie 1800 van Daedalus wordt nogmaals geïllustreerd waar het in deze collectie om gaat. Grote Victoriaanse literaire werken herwerken zonder aan hun oorspronkelijke sfeerschepping te raken. Mister Hyde vs. Frankenstein combineert het verhaal van Dr. Jekyll en Mr. Hyde met de historie rond Frankenstein. Beide literaire werken dateren uit de negentiende eeuw, maar verschenen met ruim een halve eeuw verschil. Deze chronologische volgorde wordt wonderwel gerespecteerd in de verstripping.

We volgen Mr. Hyde (de slechte kant van Dr. Jekyll) die meer en meer last begint te krijgen van een huidaandoening die langzaam maar zeker tot de dood zal leiden. Bovendien blijft hij experimenteren met de producten die hem zijn dubbele persoonlijkheid bezorgden. Meer en meer wordt hij een monster dat niet onder controle te houden is. Om zijn experimenten verder te kunnen zetten, is hij afhankelijk van chemische producten die vanuit het Walton-instituut in Zwitserland naar Londen gezonden worden. Wanneer de leveringen niet meer toekomen, besluit Mr. Hyde zelf naar Zwitserland te reizen. Vergezeld van zijn charmante gouvernante Clerval wordt de reis aangevat die enkele lugubere tussenstoppen kent. Wanneer ze anakomen bij het instituut lijkt het verlaten. Robert Walton, de bezieler van het Walton-instituut was een groot aanhanger van het esoterisme en een kenner van het werk van Victor Frankenstein. In de kelder van het instituut treffen ze een monster aan dat iedereen op zijn weg vermoordt... Het monster van Frankenstein bestaat en leeft nog! Mr. Hyde ruikt zijn kans om het werk van Frankenstein te combineren met dat van zichzelf. Hij zit echter nog met enkele vragen rond de rol van juffrouw Clerval die de kleindochter blijkt te zijn van de trouwste medewerker van Victor Frankenstein.

Opnieuw werd stevig nagedacht over de uitwerking van het scenario. Beide klassiekers uit het horrorgenre werden verweven tot een geloofwaardig horrorverhaal dat op zich als Victoriaanse roman had kunnen bestaan. Scenarist Dobbs levert ook goed werk bij de uitwerking van zijn personages. Belangrijke personages krijgen gaandeweg in dit eerste verhaal een iets uitgebreidere achtergrond, al wordt er veel ten gunste van de suspense achtergehouden. Onbelangrijke personages worden niet onnodig voorzien van achtergrond. Hierdoor leest het verhaal lekker weg. Nergens wordt het verhaal als zwaar ervaren en dat is toch een risico als je twee romans in amper twee strips wil persen. De tekeningen zijn mooi, naar de beste traditie van de moderne Franse school. Tekenaar Antonio Marinétti kwijt zich schitterend van zijn taak door mooie Victoriaanse decors neer te zetten die baden van de sfeer. De sobere inkleuring en de veelvuldige zwartpartijen geven bovendien die typisch bedrukte Victoriaanse sfeer weer waar de liefhebbers van het genre zo van houden.

We kunnen wel stellen dat de collectie 1800 zeer sterk begint. Let wel, het gaat over een specifiek thema waar misschien niet elke striplezer van houdt. Het zal deze collectie er echter niet van weerhouden om nieuwe liefhebbers van het Victoriaanse horrorgenre te recruteren. Mister Hyde, go for it!

> JACKY CORNELIS — november 2010