Bibliografie van A. B. Sina
• Alter Ego
PRINCE OF PERSIA 


LeUyen Pham/Alex Puvilland + A. B. Sina/Jordan Mechner • De Vliegende Hollander
208 p. (SC)
Geen kopie

Na de populaire game en de film nu ook de stripversie van Prince of Persia, dat kon je wel verwachten. Toch is dit allerminst een zoutloze kopie van de game of de film. Dit one-shot is een gloednieuw verhaal met medewerking van Jordan Mechner, de oorspronkelijke bedenker van het gehele concept van de game.

Het verhaal grijpt terug naar de periode — of eigenlijk meerdere periodes — die aan de verschillende games en de film voorafgaat. Mechner diept zowel de personages, de intriges en de hele Perzische mythologie verder uit. Daarvoor kreeg hij hulp van de in Iran geboren A. B. Sina. Het sprookjesachtige Duizend-en-Een Nacht is nooit ver weg, maar bovenal beantwoordt het aan alle vereisten van hedendaagse fantasy met een beetje horror, een mooi liefdesverhaal en gedegen drama. Bovendien verloopt het verhaal over de Perzische prins niet al te rechtlijnig en je krijgt niet zomaar alles cadeau.

De tekenstijl oogt spontaan en modern. Je zou het zo tussen albums van de nieuwe generatie Franse stripmakers kunnen zetten. En dat is een bewuste keuze van de makers. Tekenaars LeUyen Pham en Alex Puvilland hebben achtergronden in kinderboekenillustraties en animatiewerk voor DreamWorks. Mechner hield aan een jaar verblijf in Frankrijk een voorliefde over voor de strips van Hugo Pratt, Enki Bilal en François Schuiten. Lees er alles over in het afsluitende katern waarin de hele, soms moeizame geschiedenis van de game-, film- en stripontwikkeling wordt uitgelegd.

En neen, je hoeft echt de games niet gespeeld te hebben of de film te hebben gezien om hiervan te genieten, want dat zul je!

> DAVID STEENHUYSE — juli 2010