Bibliografie van Jock
• Batman: De Zwarte Spiegel
• Green Arrow: Year One
DE LOSERS 1
Eerste Inzet


Jock + Andy Diggle • De Vliegende Hollander
158 p. (SC)
Strip met power

De Losers heeft een team van special forces-agenten in de hoofdrol. Er is de leider Franklin Clay, de meedogenloze en op geld beluste William Roque, de hacker Jake Jensen, de sniper Carlos 'Cougar' Alvarez, de piloot Linwood 'Pooch' Porteous en de dodelijke Aisha al-Fadhil die hen vervoegt om hun gemeenschappelijke vijand Max te bestrijden. Bij een geheime missie in Bolivië werden ze in de jaren 1990 door hun eigen regering verraden en voor dood achtergelaten. Net zoals The A-Team keren ze terug naar Amerika. Niet om in de illegaliteit op te treden als huurlingen voor allerlei klusjes, maar wel om afgemeten beredeneerd (meer dan hun opponenten alleszins) uit te zoeken wie hen in de val heeft laten lopen. En passant willen ze het de CIA ook nog eens betaald zetten en hun naam van een geheime lijst met te doden personen laten schrappen. It's payback time!

Dit is een explosieve strip met power. En met testosteron, zelfs bij het wijfje Aisha in het team. Alleen al de retestrakke cover van dit eerste deel nodigt uit tot lezen. Ook het binnenwerk overtuigt. De actie springt je tegemoet, losgeschoten ledematen en de PFAM PFAM, FUDDA FUDDA en BDAM BDAM (elk schiettuig zijn eigen gedonder) vliegen je om de oren. Eerste Inzet knalt er al meteen in zodat er geen tijd aan introducties verloren gaat. Daardoor heb je wel de indruk dat de hoofdpersonages nog lang niet het achterste van hun tong laten zien. Tekenaar van dienst is Jock, de schrijver is een Brit en heet Andy Diggle. De comicreeks liep van 2003 tot 2006 en er kwamen 32 comicdeeltjes van uit, verdeeld over vijf bundels.


De filmische aanpak is ook Hollywood niet ontgaan. In juni 2010 kwam de filmversie uit. De regie is van Sylvain White (Stomp the Yard, I'll Always Know What You Did Last Summer). Jeffrey Dean Martin (Grey's Anatomy, Watchmen) alias Clay, Zoe Saldana (Avatar) alias Aisha, Idris Elba (RocknRolla, American Gangster, The Wire) alias Roque, Jason Patric (Speed 2) alias Max en anderen dartelen in de verfilming op het zilveren scherm of via een illegale download op je computerscherm. De trailer kan je bekijken op de officiële website www.the-losers.com

> DAVID STEENHUYSE — juni 2010