Bibliografie van Corrado Roi
• Dylan Dog
Bibliografie van Giancarlo Berardi
• Ken Parker
JULIA 1-2
1. De Ogen van de Afgrond - 2. Voorwerp van de Liefde


Luca Vannini/Corrado Roi + Giancarlo Berardi • Prestige
128 p. (SC)
Loungestrip

Dit is nu eens typisch een strip waar we de laatste tijd meer en meer van kunnen genieten. Je hebt de hele dag gewerkt, niet veel zin om dan nog eens zware inspanningen te leveren, maar een strip voor het slapengaan kan er nog wel vanaf. Onbevangen treed je in het verhaal en laat het over je heen komen. Een ideale strip om bij te komen, om te loungen. Wij presenteren voor jou: de 'loungestrip'.

In dit geval deden we het met Julia, een Amerikaanse criminologe gespecialiseerd in seriemoordenaars. Na een uit de hand gelopen politieoperatie indertijd wenst ze niet langer voor de politie te werken en nu komt ze als docent aan de kost. Maar het nieuws van de dag is nu toch wel een seriemoordenaar die er op los moordt, zeker! Na talloze smeekbedes kan Julia, de vrouw met de steenkoolzwarte droevige ogen, niet langer weigeren. Ze werpt zich op de zaak en binnen de kortste keren zit ze zo diep te graven dat ze alles liever op eigen houtje doet. Alle sporen wijzen naar één man. Maar Julia heeft het bij het verkeerde eind en dat beseft ze net ietske te laat. In deel 2 is de ware seriemoordenaar op de vlucht, een spoor van lijken achterlatend en niet langer solo. Julia daarentegen heeft daarnaast ook nog eens het hoofd te bieden aan allerlei persoonlijke problemen.

Toegegeven: het hoofdverhaal is niet bijster origineel (alwéér een seriemoordenaar). Het zijn de nevenintriges, de kleine verhaaltjes en de met mondjesmaat bovendrijvende probleempjes die van tel zijn. Van deze Italiaanse semi-pulpstrip verschenen in het thuisland al meer dan dertig albums. Frappant is het feit dat in dit doorlopend verhaal deel 2, dat veel strakker, veel gecontroleerder is getekend door Luca Vannini, en deel 1, dat nogal wat weg heeft van Torpedo-tekenaar Bernet, door een andere tekenaar (Corrado Roi) op papier gezet is. Ons maakt het niets uit, het werkt niet storend alleszins. Een aangename verrassing deze strip met een meer dan genietbare heldin en een meeslepend, evenwichtig en spannend verhaal. En nu onder de dekens. Licht uit. Slaapwel!

> DAVID STEENHUYSE — september 2001