Bibliografie van Hans van Oudenaarden
• De Kleine Dood
• Rhonda
BOB EVERS 2
Avonturen in de Stille Zuidzee


Hans van Oudenaarden + Frank Jonker (naar de verhalen van Willy van der Heide • Uitgeverij Boumaar
48 p. (SC)
Nederlands jeugdsentiment

De pocketboekjes met Bob Evers-verhalen zijn door vele Nederlandse jongetjes in hun jeugd verslonden. De populariteit is altijd groot geweest. Deze vijftigdelige reeks jongensboeken startte in 1943 als feuilleton en in 1949 als boekuitgave. Auteur Willy van der Heide maakte 36 delen. Na zijn overlijden volgden er dus nog 14 door andere auteurs. Logisch misschien dat deze reeks verstript zou gaan worden. Jeugdsentiment voor velen en tegelijkertijd wordt de huidige generatie bereikt. De strip wordt in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad voorgepubliceerd.

Het eerste album (uitgegeven door Arboris), Kabaal om een Varkensleren Koffer, was eigenlijk een verstripping van de twaalfde pocket. Met dit tweede album zijn we beland bij het allereerste verhaal. En dat is meteen een trilogie! Alle ingrediënten van een jongensboek zijn aanwezig: een boottocht over de oceaan, een schipbreuk, muiters, een onbewoond eiland, een schat... heerlijk. De drie hoofdrolspelers (Bob, Jan en Arie) hebben de klassieke rolverdeling, respectievelijk handig, slim en ongeremd.

De auteurs zijn er in dit tweede album beter in geslaagd het juiste vertelritme te vinden. De tekenstijl is ook iets minder hoekig geworden en daarom wat aangenamer om te bekijken. Voor de geïnteresseerden, kijk ook eens op www.bobevers.nl.

> ERIK HUBRECHSEN — oktober 2006