DE BEPROEVING 1
Kapitein Trips


Mike Perkins + Roberto Aguirre-Sacasa/Stephen King • Uitgeverij L
120 p. (HC)
Andere koek

Ook bij niet-liefhebbers van Stephen King doet The Stand misschien een belletje rinkelen. Naast de romanversie uit 1978 kreeg het een afgeleide als tv-reeks. Nu is er ook de strip onder de titel De Beproeving dat over zes hardcoveralbums zal verdeeld worden. Voor de bijwijlen zeer expliciete uitwerking ertvan (het slijm druipt en het bloed spat overtuigend) tekenen Mike Perkins (Captain America) en Roberto Aguirre-Sacasa die onder meer voor tv actief is en meewerkte aan Big Love van de Amerikaanse betaalzender HBO. De tekstkaders geven telkens een droge voorstelling van feiten over de personages alsof de hele strip een afstandelijk rapport is van wat er gebeurde. En da's geen lachertje, maar wel meeslepend.

De Beproeving
biedt een variatie aan verschillende genres en bespeelt meerdere emoties. Sympathie zal je beslist voelen voor zij die niet zelf getroffen worden door het verschrikkelijke virus dat door het leger werd ontwikkeld en na een foutje stormenderhand de hele natie besmet én uitroeit. Deze personages hebben eigenlijk andere katjes te geselen want persoonlijke drama's treffen hen. Larry Underwood bijvoorbeeld kon het plotse succes als zanger niet meer aan en vlucht terug naar New York, naar zijn moeder, om niet volledig ten onder te gaan aan drugs en foute vrienden. Het meisje Frannie Goldsmith is zwanger en dat kan haar moeder maar moeilijk verkroppen. De rondreizende, doofstomme jongen Nick Andros wordt in elkaar geslagen. Een goedmoedige sheriff ontfermt zich over hem. Zo zijn er nog meer personages die we nog zullen terugzien in verdere delen. Wie van hen overleeft de epidemie?

In de laatste hoofdstukken duikt een sinister personage op dat het verhaal een minder realistische grondslag geeft. Hij veroorzaakt een wending in het verhaal waar we het toch wat moeilijk mee hebben. Tot dan toe leek namelijk niets te leiden naar een verhaalverloop dat plots de fantasytoer opgaat. Er is namelijk sprake van een duivel, de Boze in eigen persoon, die mee aan de basis zou liggen van de nakende uitroeiing van het menselijk ras.
Verontrusting voor wat de pandemie teweegbrengt was als verhaalgegeven al sterk genoeg zonder dat extra duivelsgegeven, zeker nu na de Mexicaanse griep die achteraf gezien voor onterecht veel paniek zorgde. Het Kapitein Trips-virus is daarentegen compleet andere koek.

Dit is al de tweede verstripping naar het werk van Stephen King die Uitgeverij L uitgeeft. In tegenstelling tot De Donkere Toren zien we De Beproeving wèl uitgroeien tot eenzelfde klassiekersstatus als de oorspronkelijke roman.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2010