Bibliografie van Julio Radilovic (= Jules)
• De Partizanen
HERLOCK SHOLMES - MEESTER VAN DE VERMOMMING integraal1
Anastasius - Ontsnapt aan de Dood - De Ontvoering


Julio Radilovic (= Jules) + Zvonimir Furtinger • Prestige
96 p. (HC)
Tijdloos waas

In een achtergronddossier in de integrale reeks van De Partizanen stond nog vermeld dat er technische moeilijkheden waren om Herlock Sholmes, een komische reeks van tekenaar Julio Radilovic, pseudoniem Jules, opnieuw uit te geven door de ongelijke lengte van de verhalen. In het Nederlands gebeurt dat alsnog voor het eerst, meteen in een gebundelde uitvoering van vier geplande integrales. De eerste integrale, met de titel Meester van de Vermomming, telt 96 pagina's en we zijn er zeker van dat er geen enkele Vlaming of Nederlander hierop zat te wachten. Daarom is het nog niet het lezen waard.

De verhalen zijn geschreven door de Joegoslaaf Zvonimir Furtinger die de bekende speurder van Arthur Conan Doyle persifleerde. Hij overleed in 1986. Herlock Sholmes was zijn laatste stripcreatie en dateert al van 1972. In de eerste bundel staan drie afgeronde verhalen waarin Herlock Sholmes zich nog meer dan Agent 327 in het begin van elk avontuur of net zo goed als Ko uit de Spaanse detectivereeks Paling en Ko een kei is in het zich vermommen om ongemerkt verdachten te volgen of af te luisteren. De ene keer vermomt hij zich als aap of als skelet, andere keren vermoed je niet dat de speurder in de huid van een hond of een ezel of in de schors van een palmboompje is gekropen.

De kolderavonturen spelen zich af in Londen, een kerkhof, New York en het Wilde Westen. Herlock Sholmes is net als zijn inspiratiebron Sherlock Holmes een pientere detective die in zijn dagelijkse plunje te opzichtig is. Alleen door zich te vermommen, komt er schot in de zaak, maar die vermommingen hebben zo hun consequenties en zorgen voor een komische noot.

De verhalen en intriges hebben een soort tijdloos waas dat nog net niet is overgeheveld naar een voorbijgestreefde aanpak, tenminste als je van goeie wil bent. Deze reeks is geen must, maar gewoon een aardig tussendoortje.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2017