IN DE RAND 
Sagen en Legenden uit de Vlaamse Rand rond Brussel


Castor • Brabant Strip vzw
48 p. (SC)
Variatie troef

Met heel wat plezier lazen we deze bundel kortverhalen die stuk voor stuk verstrippingen zijn van Brusselse, lokale sagen en legenden. Soms gaat het om vertellingen uit bijgeloof en krijgen de steeds op twee pagina's uitgesmeerde verhalen een grote fantasywaarde zoals de verstokte vrijgezel die op een nacht door elfen wordt uitgenodigd voor een dans tot hij er merkelijk ouder door wordt en bij terugkeer blijkt dat er honderd jaar is verstreken. In andere gevallen gaat het om historische feiten en anekdoten zoals over Arnout III, de heer van Kraainem, die tijdens de Guldensporenslag sneuvelde, of zo nam men toch aan. Hij wordt later evenwel herkend als een boeteling, maar is zijn verstand verloren. Een schoenmaker komt erachter dat deze pretendent onmogelijk zijn oude meester kan zijn en geeft 'm aan waarop de dood door ophanging volgt voor het bedrog. Nog andere histories zijn triviale en frivole kluchten die zorgen voor een luchtige noot zoals keizer Karel die door een waardin enkel op haar bilkaak gekust wenst te worden. In de Rand is een over en weer gebots tussen naïviteit en wijsheid van de kleine en de grote man.

De oorspronkelijke verhalen dateren allen uit de voorbije eeuwen. Het meest recente verhaal is van 1942 en brengt de redding van een sanatorium vol joodse weeskinderen in Wezembeek-Oppem in herinnering dankzij de moedige Yvonne Nevejean. Variatie troef dus en hoewel Castors tekenstijl in elk verhaal herkenbaar blijft, wisselt hij ook af in zijn tekenstijl en inkleuring. De ene keer is het al wat karikaturaler dan de andere keer, en steevast verzorgd van tekenwerk met veel zin voor expressies met voldoende details.

Hoewel Castor al heel wat heeft gepubliceerd, van illustraties en boekencovers tot educatieve strips voor diverse opdrachtgevers, is dit toch een eerste kennismaking bij een potentieel groter publiek. Of we zouden die ene Bessy die hij voor Jeff Broeckx tekende erbij moeten rekenen. Dan liever dit album In de Rand dat geen betere kennismaking kon zijn. P@per, het gratis periodiek verschijnende stripmagazine van Brabant Strip vzw dat als bijlage bij Brabant Strip Magazine zit, presenteert hiermee een album dat bij ons, niet-Brabanders, zeker en vast in de smaak valt. In ideale omstandigheden lag het in minstens ook nog eens alle krantenwinkels en ander verkooppunten in het Brabantse om er niet lang te blijven liggen.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2010