Bibliografie van Olivier Supiot
• De Dérisoire
DE NARWAL 1
De Diepzeeduiker


Boris Beuzelin + Olivier Supiot • Glénat
48 p. (HC)
Flitsende Inleiding

Bloodshift is de naam van een duikagentschap, wijd en zijd gekend voor zijn omvangrijke expertise in het duiken op moeilijke plekken. De Narwal is de zoon van de oprichter van Bloodshift. Als duiker kent hij zijn gelijke niet. Als paradepaardje van de firma duikt hij dan ook van het ene avontuur in het andere.

Deel 1 van De Narwal bestaat uit vijf kortverhalen die zich op erg diverse plaatsen afspelen: van de woelige wateren aan de Somalische kust over de Bretoense kust tot de ijzige Arctische territoria. De nadruk ligt hierbij nadrukkelijk op het avontuurlijke aspect, hetwelke bij momenten bij de betere avonturenstrip aanleunt. Ook het karikaturale tekenwerk wijst wel eens in de richting van een Robbedoes en Kwabbernoot of een Guus Slim.

Scenarist Olivier Supiot schrijft deze kortverhalen volgens de regels van de kunst. Elk verhaal staat op zichzelf en belicht een ander aspect van het karakter van de Narwal. Deze laatste is avonturier, zelfverzekerd, maar af en toe naïef en ligt zwaar onder de duikvin van zijn vader. Hopelijk mogen we in een volgend deel een langer verhaal van 48 bladzijden lezen na deze opwarmertjes, het potentieel lijkt ons enorm.

Boris Beuzelin is de tekenaar van dienst. Groots is zijn tekenwerk niet te noemen. Zoals eerder beschreven is het tekenwerk erg karikaturaal, en dan nog erg weinig ontwikkeld. De eenvoud geeft de strip een eerder kinderlijk uiterlijk. Storen doet het niet echt en het doet bitter weinig af aan de kracht en de tragedie van het scenario. Als we dan al een lovend woord over de tekeningen kunnen brengen, dan moet dat over de cover gaan. Die is namelijk om bij weg te dromen...

Wat ons betreft is dit eerste deel van De Narwal geslaagd als een flitsende inleiding voor de reeks. Benieuwd wat een langer verhaal kan losmaken!

> JACKY CORNELIS — februari 2010